Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Záhadný kráter uprostred vinárstva vo Francúzsku vyše polstoročie miatol vedcov: Už vedia, čo sa stalo!

(Zdroj: Youtube/will jenkins)

CABREROLLES - Geológ sa vybral na dovolenku do francúzskeho vinárstva, keď narazil na kráter po meteorite. Mnoho odborníkov preverovalo túto teóriu už v polovici minulého storočia, no Frankovi Brenkerovi sa ju pravdepodobne teraz podarilo potvrdiť. Spolu so svojím tímom zistil, že oblasť naozaj mohol zasiahnuť meteorit.

Geológ a kozmochemik Frank Brenker počas dovolenky vo vinárstve Domaine du Météore narazil na kráter po meteorite. Asi pred 10 000 rokmi meteorit údajne zasiahol svah v južnom Francúzsku a vytvoril okrúhlu priehlbinu širokú asi 220 metrov a hlbokú 30 metrov. 

Hypotéza o dopade vesmírneho telesa, ktorú navrhli niektorí geológovia v 50. rokoch minulého storočia, však bola zamietnutá. "Krátery sa môžu vytvárať mnohými spôsobmi, no tie po meteoritoch sú veľmi zriedkavé. Rôzne iné interpretácie toho, ako mohla táto diera vzniknúť, sa mi však z geologického hľadiska zdali nepresvedčivé," uviedol Brenker v tlačovej správe Goethe University vo Frankfurte. Spolu s manželkou zbierali horninu a pôdu z oblasti na analýzu. Po preskúmaní zistili, že kráter naozaj kedysi vytvoril náraz železo-niklového meteoritu. "Mikroanalýza ukázala, že tmavo sfarbené vrstvy v jednej zo slizníc, ktoré zvyčajne obsahujú väčšie percento sľudy, môžu byť nárazové žily spôsobené brúsením a lámaním horniny, čo zase mohlo byť spôsobené nárazom," vysvetlil expert. Našiel tiež dôkazy o brekcii, čo sú hranaté skalné úlomky zlepené pohromade akýmsi cementom, ktorý sa môže vyskytnúť pri dopade meteoritu. 

 

In the south of France there’s a vineyard in a crater. They boldly marketed their wine as “Domaine du Météore,” but...

Posted by Col. Chris Hadfield on Friday, February 24, 2023

Po počiatočnom skúmaní sa Brenker, jeho kolega Andreas Junge, profesor aplikovanej geofyziky, a skupina študentov vybrali do južného Francúzska, aby podrobne preskúmali kráter. Zistili, že magnetické pole Zeme bolo v kráteri o niečo slabšie ako v okolí. To nie je v prípade kráterov neprirodzené, pretože náraz môže rozbiť alebo roztaviť horninu, čo zas môže zmierniť magnetické pole. 

Vedci na mieste objavili aj drobné guľôčky oxidu železa. Analýza odhalila, že obsahovali železo s niklom a jadro minerálov, ktoré sa zvyčajne nachádzajú v prostredí kráterov. Okrem toho našli mnohé mikrodiamanty produkované vysokým tlakom počas dopadu meteoritu. Takéto mikroguľôčky vznikajú buď abráziou meteoritu v atmosfére, alebo pri dopade, keď sa veľká časť železného meteoritu roztopí a potom reaguje so vzdušným kyslíkom. To výskumníkov spolu so slabším magnetickým poľom a ďalšími nálezmi viedlo k jedinému záveru - že oblasť skutočne zasiahol meteorit.

Viac o téme: MeteoritKráterVinárstvoFrancúzskoFrank Brenker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu