Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Experti varujú pred činnosťou, ktorú by ste nikdy nemali robiť v sprche: Týka sa to aj vás?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Umývate si zuby v sprche? Znie to časovo efektívnejšie, ale zubári na túto činnosť upozorňujú hneď z viacerých dôvodov. Obávajú sa vysokej teploty, zvýšeného rizika pádu, ale najmä krížovej kontaminácie, čiže presunu baktérií zo sprchy alebo vane rovno do úst.

Zubári prezradili tri dôvody, prečo sa pri čistení zubov radšej vrátiť k umývadlu, aj za cenu dlhšieho času venovaného hygienickej rutine, píše Fox News.

Teplo poškodzuje štetiny zubnej kefky

Podľa zubného chirurga Parula Dua Makkara nie je vysoké teplo a para pre dlhú životnosť zubnej kefky dobré. "Vystavenie zubnej kefky teplu a vlhkosti oslabuje štetiny a robí ju neúčinnou. Vždy skladujte zubnú kefku na chladnom a suchom mieste, mimo sprchy a toalety, pretože baktérie sa rady množia vo vlhkom prostredí." Výmena zubnej kefky sa odporúča každé tri až štyri mesiace. Ak sú štetiny príliš opotrebované, pokojne ju vymeňte aj skôr. Pre optimálne zdravie zubov sa odporúča, aby si ľudia dôkladne umývali zuby dvakrát denne a používali zubnú niť kvôli nahromadenému povlaku.

Zubné kefky by sme
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)


Sprchy predstavujú riziko krížovej kontaminácie

Ľudia, ktorí si umývajú zuby v sprche, zvyšujú riziko škodlivej krížovej kontaminácie. "Čistenie zubov v sprche môže ušetriť čas, ale vystavuje vás väčšiemu množstvu baktérií. Vane a sprchy sú zvyčajne ideálnymi miestami pre rast baktérií, pretože sú neustále mokré, teplé a navyše zdieľané s ostatnými členmi rodiny," vysvetľuje zubár Arun Narang. 

Kam kefku umiestniť?

Položením blízko sprchy sa môžu baktérie, ktoré vyrástli na povrchu, preniesť na štetiny kefky, ktoré sa potom môžu preniesť na osobu pri ďalšom čistení zubov. "Umývadlo nemá taký rozsah problémov, pretože v ňom nestojíte ako v sprche a medzi jednotlivými použitiami má čas vyschnúť. Umývadlo tiež neprodukuje paru ako sprcha, čo spôsobuje vlhkosť." 

Experti varujú pred činnosťou,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Čo ústna voda?

Aj keď si ľudia umývajú zuby v sprche ústnou vodou, podľa Fatimy Khanovej, doktorky zubného lekárstva, neexistuje žiadny prísľub, že zo zubov budú odstránené baktérie spôsobené potenciálnou krížovou kontamináciou. Určité antiseptické ústne vody zabíjajú 99,9 percenta baktérií vo vašich ústach, ktoré môžu zahŕňať aj baktérie, ak dôjde ku krížovej kontaminácii. Neexistujú ale žiadne dlhodobé štúdie, ktoré by naznačovali, že používanie ústnej vody tento efekt neguje. Antiseptické ústne vody taktiež nerozlišujú medzi dobrými a zlými baktériami, môžu teda zbaviť ústa aj tých zdravých. 

Ak vás ani tieto dôvody neodradili od umývania zubov v sprche, zubná chirurgička Amber Bonnaingová hovorí: "Pre tých, ktorí si umývajú zuby v sprche, je najdôležitejšie pamätať na to, aby ste zubnú kefku skladovali mimo sprchy, aby sa zabránilo prenosu baktérií, ktoré môžu prerásť vo vlhkej sprche na zubnú kefku. Či už v sprche alebo pri umývadle, čistenie zubov dvakrát denne po dobu dvoch minút je rozhodujúce pre dosiahnutie a udržanie zdravých úst." 

Viac o téme: SprchaZdravieZubyZubárHygienaČistenie zubov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu