Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zubár varuje pred jedným zlozvykom, ktorý možno robíte aj vy: V ústach zanecháva totálny humus

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

SAN DIEGO - Pri starostlivosti o zdravie ústnej dutiny podľa zubára ľudia opakujú jeden zvyk, ktorý je rovnako škodlivý, ako keby ho nerobili vôbec. Narúša nielen sklovinu, ale v konečnom dôsledku aj celkové zdravie. Ste v tomto ohľade vinní aj vy?

Rannú rutinu máme mnohí podobnú - vstať z postele, navštíviť toaletu, umyť sa, naraňajkovať, prezliecť sa a ísť do práce či školy. Po raňajkách si väčšina z nás umyjeme zuby v domnienke, že robíme dobre pre svoj chrup a na záver si vypláchneme ústa ústnou vodou. Zubár Kami Hoss z kalifornského San Diega z toho však nie je nadšený. "Najväčšou chybou, ktorú vidím, je, že si ľudia čistia zuby po raňajkách alebo po jedle. Vtedy je ale sklovina najzraniteľnejšia na poškodenie, takže po jedle a nápojoch musíte počkať aspoň 30 až 60 minút, kým si vyčistíte zuby," vysvetlil pre Today.

Zubár varuje pred jedným
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Podľa zubára zdravie ústnej dutiny predlžuje život až o desať rokov. V prípade, že nie je dostatočné, neodráža sa to len na samotných zuboch či jazyku; s ochoreniami ďasien a zubov sa spája aj psychické zdravie, cukrovka, ochorenia srdca a ciev či Alzheimerova choroba. Zubný kaz patrí podľa Svetovej zdravotníckej organizácie k najčastejším neprenosným ochoreniam na celom svete. "Štatisticky sú naše ústa momentálne neuveriteľne nezdravé. So všetkými pokrokmi vo vede, technike a medicíne by ste si v tomto bode mysleli, že zubári nebudú mať čo robiť, ale zdravie ústnej dutiny sa za posledných tridsať rokov nezlepšilo. Väčšina našej populácie má choroby ústnej dutiny, takže to, čo momentálne robíme, nefunguje," hovorí Hoss. 

Ako najväčší problém vníma, že ľudia buď zanedbávajú svoje ústa alebo idú do opačného extrému tým, že ich dezinfikujú a sterilizujú do takej miery, že narušia rovnováhu orálneho mikrobiómu. Odborník tvrdí, že zdravá ústna dutina má vyvážený pomer baktérií, vyznačuje sa správnym rastom a vývojom úst a má správne vyvinuté dýchacie cesty, zhryz a vonkajší vzhľad. Ľudia niekedy do starostlivosti o chrup zahŕňajú agresívne výrobky, ktoré obsahujú alkohol a ďalšie zložky, ktoré môžu zmeniť ústny mikrobióm. Dentista obzvlášť upozorňuje na antiseptickú ústnu vodu, ktorá "zabije 99 percent všetkého". Zanechá totiž za sebou "najhoršie, najodolnejšie a najdrsnejšie mikróby pripravené znovu kolonizovať ústa"

Zubár
Zobraziť galériu (4)
Zubár  (Zdroj: Getty Images)

Ako sa správne starať o zuby a ďasná

  • S ranným čistením zubov začnite pred raňajkami, pretože pri konzumácii jedla sa prostredie v ústach mení. Následným čistením zubov môže dôjsť k poškodeniu zubnej skloviny.
  • Po prebudení si ústa vypláchnite zásaditou ústnou vodou, aby ste v nich obnovili pH a uvoľnili usadeniny, ktoré sa nahromadili v ústach počas noci.
  • Používajte medzizubnú niť. Akákoľvek niť je lepšia ako nič.
  • Očistite si jazyk škrabkou na to určenou alebo zubnou kefkou. Na tento krok sa často zabúda, hoci je jazyk jedným z najväčších zdrojov baktérií a zápachu z úst.
  • Vyčistite si zuby účinnou zubnou pastou a kefkou s jemnými štetinami.
  • Tento postup opakujte pred spaním v opačnom poradí, takže na záver si vypláchnite ústa zásaditou ústnou vodou.

 

Zubár varuje pred jedným
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

"Naozaj to nie je zložité. Čistite si zuby kefkou a zubnou niťou a pravidelne navštevujte svojho zubára. Vaše ústne zdravie ovplyvňuje každú časť vášho života," dodal Hoss. 

Viac o téme: ZubyZubárChrupZlozvyk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu