Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mladíka (26) boleli semenníky: Šokujúce, čo v nich našli lekári, veď tam tancujú...!

(Zdroj: Youtube/Science X: Phys.org, Medical Xpress, Tech Xplore)

NAÍ DILLÍ - Mužovi, ktorý trpel bolesťami a zápalmi v genitáliách, v miešku doslova tancovali parazitické červy. Lekárom sa túto bizarnú udalosť podarilo zaznamenať na video. Podľa nich ide o parazitické háďatka alebo škrkavky, ktoré môžu spôsobiť vážne telesné či duševné postihnutia.

Nemenovaný 26-ročný muž žijúci v indickom meste Naí Dillí vyhľadal lekársku pomoc po tom, čo asi mesiac pociťoval bolesti a opuchy semenníkov. Okrem toho mal aj zvýšenú teplotu. Po vykonaní rýchleho ultrazvukového vyšetrenia lekári zbadali viacero červov nahromadených v jeho miešku. 

Analýza krvi odhalila, že ide o Wuchereria bancrofti, druh parazitického háďatka alebo škrkavky vyskytujúcej sa v tropických oblastiach a prenášanej medzi ľuďmi prostredníctvom uštipnutia komárom. Červy majú životnosť až osem rokov. Keď sa z nich v ľudských lymfatických cievach vyvinú dospelé jedince, spária sa a vyprodukujú milióny vrtiacich sa potomkov nazývaných mikrofilárie. Tie migrujú po tele a spôsobujú zápalové ochorenie známe ako lymfatická filariáza, ktorá môže viesť k silnému opuchu nôh, rúk, prsníkov a genitálií. Výskumníci zdokumentovali prípad v správe zverejnenej v časopise The New England Journal of Medicine. "Tanečný znak predstavuje vlnenie živých červov. Migrovali do lymfatických kanálov, čo spôsobilo dilatáciu a dysfunkciu kanálov," vysvetlili. 

Na celom svete je v ktoromkoľvek čase nakazených lymfatickou filariázou viac ako 120 miliónov ľudí, píše Live Science. Infekcie majú tendenciu začať v detstve, no symptómy sa prejavujú až neskôr, čo môže viesť k telesnému postihnutiu a duševným, sociálnym a finančným ťažkostiam, ako sú depresia, stigma a chudoba. Niekedy je na odstránenie červov potrebná operácia, no väčšinou postačí liečba antiparazitárnym liekom dietylkarbamazínom. Spomínaný pacient sa vyliečil za tri týždne. 

Viac o téme: ParazitSemenníkyGenitálieČervIndia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu