Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Obrovský asteroid má zasiahnuť našu obežnú dráhu: Vedci ešte nevedia, kam dopadne!

(Zdroj: Getty Images)

LONDÝN – Vedci očakávajú, že za dva týždne by sa do obežnej dráhy Zeme mohol dostať obrovský asteroid. Vesmírny kameň svojou veľkosťou prirovnávajú britskí vedci k Big Benu. Vraj má byť dvakrát tak veľký ako samotný symbol Londýna a do Zeme by mohol naraziť o dva týždne. Zatiaľ však nevedno, kam presne.

Asteroid nesie meno 2008 RW. Z názvu je jasné, že vznikol v roku 2008 a ako uvádza DailyStar, táto obrovská vesmírna skala sa priblíži k Zemi iba raz za tri alebo štyri roky.

Jeho posledný prelet má byť však bližšie k zemskému povrchu ako kedykoľvek predtým a je pravdepodobné, že sa môže zrútiť do našej obežnej dráhy.

Jeho rýchlosť je približne 10 kilometrov za hodinu a so Zemou by sa mohol stretnúť presne 13. septembra okolo druhej hodiny ráno. 

O dva týždne by sa mal pohybovať vo vzdialenosti 6,7 milióna kilometrov od Zeme, čo je dosť blízko na to, aby asteroid vtiahla gravitačná sila Zeme.

Odborníci upresnili, že objekt patrí do skupiny Apollo a jeden obeh okolo Slnka mu trvá 1023 dní.

Aktuálne je asteroid 2008 RW vzdialený od Zeme 51,63 milióna kilometrov. Jeho presná veľkosť nie je jasná, ale vedci predpokladajú, že je približne v rozmedzí od 73 metrov do obrovských 164 metrov.

Kým malé asteroidy dopadajú na planétu sporadicky, posledný väčších rozmerov vo veľkosti malej budovy preletel nad Ruskom v roku 2013.

Viac o téme: AsteroidObežná dráha Zeme
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu