Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Lekárom sa náhodou prvýkrát podarilo zachytiť moment umierania: Toto sa deje s človekom tesne pred smrťou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VANCOUVER - Lekárom sa podarilo po prvýkrát zachytiť činnosť mozgu umierajúceho človeka. Ten naznačuje, že ľuďom sa pravdepodobne v posledných chvíľach ich života vynoria tie najkrajšie a najlepšie spomienky. Toto štádium údajne pripomína meditáciu či snívanie.

Medzinárodný tím vedcov náhodne zachytil činnosť najzložitejšieho orgánu ľudského tela v momente, keď "vypínal". Išlo o mozog 87-ročného pacienta, ktorý bol epileptik a posledné hodiny svojho života bol napojený na elektroencefalogram (EEG). Vďaka tomuto prístroju sa uchoval záznam zachytávajúci posledných pätnásť minút života jeho mozgu. Počas tridsiatich sekúnd na oboch stranách posledného srdcového tepu pacienta prístroj zaznamenal zvýšenie veľmi špecifických mozgových vĺn. Známe sú ako gama oscilácie a spájajú sa s udalosťami, akými sú spomienky, meditácia a snívanie. Toto všetko by mohlo naznačovať, že pred smrťou sa ľuďom v mozgu odvíja akýsi film plný najlepších spomienok a zážitkov. Podľa aktivovaných častí mozgu zároveň existuje možnosť, že v čase zomierania nastáva stav pokojného snívania, ktorý je podobný meditácii. Znamená to, že v čase, keď telo vypína, mozog ešte stále pracuje a sústredí sa na splnenie tejto poslednej úlohy. 

 

Rhythmic brain wave patterns around the time of death are similar to those occurring during dreaming, memory recall and...

Posted by Frontiers on Wednesday, February 23, 2022

"Prostredníctvom generovania oscilácií zapojených do obnovovania pamäte môže mozog aktivovať posledné spomienky na dôležité životné udalosti tesne predtým, než zomrieme. Sú podobné tým, o ktorých sa píše v zážitkoch na prahu smrti," uviedol neurochirurg a šéf vedeckého tímu Ajmal Zemmar z University of Louisville. Tieto zistenia podľa neho spochybňujú naše chápanie problematiky, kedy presne sa život končí a produkujú dôležité otázky týkajúce sa napríklad darcovstva orgánov. Podobné zmeny mozgových vĺn boli doteraz pozorované iba u potkanov, ale nikdy u ľudí. 

Lekárom sa náhodou prvýkrát
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Záverečné momenty

Podľa vedcov najnovšie údaje poskytujú prvé dáta z umierajúceho ľudského mozgu v neexperimentálnom, reálnom živote akútnej klinickej starostlivosti. Tieto zistenia predpokladajú, že ľudský mozog môže mať schopnosť vytvárať koordinovanú činnosť na prahu smrti. Zatiaľ však ide iba o jednu prípadovú štúdiu spojenú s mozgom epileptika. Výsledky by ale i tak mohli pripraviť pôdu pre ďalší výskum a lepšie pochopenie toho, čo sa s nami deje a čo si myslíme, keď zomierame. "Z tejto štúdie sme sa dozvedeli, že aj keď majú naši milovaní zavreté oči a sú pripravení na večný odpočinok, ich mozgy si možno prehrávajú niektoré z najkrajších momentov, aké prežili vo svojom živote," dodali výskumníci. 

Viac o téme: MozogSmrťUmieranie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu