Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Konflikt na Ukrajine má ďalšiu smutnú kapitolu: O život neďaleko Kyjeva prišiel skúsený novinár a režisér (†50)

Brent Renaud zomrel v meste Irpiň neďaleko Kyjeva. Zobraziť galériu (3)
Brent Renaud zomrel v meste Irpiň neďaleko Kyjeva. (Zdroj: TASR/Photo by Charles Sykes/Invision/AP, Alex Brandon, Mstyslav Chernov)

KYJEV - Život amerického novinára a fimového režiséra a zranenia jeho kolegu si vyžiadal útok ruských síl v meste Irpiň pri Kyjeve. Obeťou útoku sa stal päťdesiatročný Američan Brent Renaud, ktorý v minulosti ako filmár pokrýval aj vojny v Iraku alebo Afganistane. Informáciu ukrajinskej polície o úmrtí novinára potvrdilo ukrajinské ministerstvo vnútra aj ministerstvo zahraničia Spojených štátov.

archívne video

Z ostreľovanej budovy na severe Kyjeva sa valí dym, hasiči našli na mieste aj niekoľko tiel (Zdroj: Profimedia.sk)

 

S vojnou si už odžil svoje v iných končinách sveta, táto bola osudná 

Situácia je o to smutnejšia, že 50-ročný nebohý Renaud skúsenosti s vojnou už mal. Časopis Time vo vyhlásení napísal, že novinár pracoval v regióne na jeho projekte zameranom na globálnu utečeneckú krízu. "Sme zdrvení stratou Brenta Renauda. Ako oceňovaný filmár a novinár sa Brent zaoberal tými najťažšími príbehmi po celom svete, často po boku svojho brata Craiga Renauda," uviedlo vedenie časopisu Time a zdôraznilo, že je nevyhnutné, aby novinári mohli bezpečne informovať o ruskej invázii a humanitárnej kríze na Ukrajine.

Na mieste bol nájdený aj jeho osobný novinársky preukaz.

V nemocnici popísali, ako sa útok odohral

Talianska novinárka Annalisa Camilliová na twitteri zverejnila video, na ktorom Renaudov kolega Juan Arredondo - zatiaľ čo je v nemocnici ošetrovaný - popisuje, ako sa útok odohral. "Prekročili sme prvý most v Irpini, chystali sme sa natáčať odchádzajúcich utečencov. Nastúpili sme do auta, niekto sa ponúkol, že nás vezme k druhému mostu. Prešli sme kontrolné stanovište a začali na nás strieľať," uviedol americký novinár.

Vodič auta sa otočil a snažil sa újsť, no streľba pokračovala. "Môj kamarát Brent Renaud bol zastrelený a zostal tam," poznamenal s tým, že nevie, ako na tom Renaud je. Bol ale zasiahnutý do krku, uviedol Arredondo.

Konflikt na Ukrajine má
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Photo by Charles Sykes/Invision/AP)

Starosta mesta Irpiň neskôr oznámil, že po smrti amerického novinára zakázal žurnalistom vstup do mesta. "Chceme zachrániť ich životy a aj životy našich obrancov," uviedol starosta Oleksandr Markušyn podľa stanice BBC.

Pôvod jeho pracoviska bol najskôr predmetom polemiky

Polícia najprv uviedla, že Renaud bol novinárom denníka The New York Times (NYT). Prestížny americký denník to ale neskôr poprel. Reportér pre neho pracoval iba v minulosti. Nedorozumenie vzniklo kvôli tomu, že Renaud pri sebe podľa fotografií zverejnených ukrajinskými médiami mal novinársky preukaz s nápisom The New York Times. Tá bola ale podľa NYT vydaná už pred mnohými rokmi.

Na snímke nápisy a fotografie obetí, vrátane novinára Brenta Renauda sú vyvesené na plote počas protestu proti ruskej invázii na Ukrajine neďaleko Bieleho domu vo Washingtone 13. marca 2022.
Zobraziť galériu (3)
Na snímke nápisy a fotografie obetí, vrátane novinára Brenta Renauda sú vyvesené na plote počas protestu proti ruskej invázii na Ukrajine neďaleko Bieleho domu vo Washingtone 13. marca 2022.  (Zdroj: TASR/AP Photo/Alex Brandon)

Denník The New York Times vyjadril ľútosť nad úmrtím "talentovaného filmára", ktorý do tohto média opakovane prispieval. Naposledy v roku 2015. Renaud v minulosti pracoval aj pre televízne stanice HBO či NBC. Bezpečnostný poradca Bieleho domu Jake Sullivan v prvej reakcii uviedol, že sa o veci bude snažiť zistiť viac a bude ju konzultovať so spojencami. Na základe toho USA "vyvodí príslušné dôsledky".

Viac o téme: SmrťNovinárIrpiňKonflikt na UkrajineBrent RenaudFilmový režisér
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu