Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prekvapivý vplyv COVIDU-19 na mužov: Odhalili, či sa dá nákaza preniesť spermiami

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ANTVERPY - Belgickí experti odhalili ďalší negatívny vplyv ochorenia COVID-19. Rozvíjajúca sa symptomatická infekcia podľa nich môže znížiť kvalitu a počet spermií. Zároveň ale upozorňujú, že v tejto súvislosti je potrebná rozsiahlejšia práca.

Belgická štúdia, publikovaná v časopise Fertility and Sterility, skúmala vzorky od 120 neočkovaných mužov s priemerným vekom 35 rokov. Vzorky odoberali zhruba 52 dní po vymiznutí symptómov  covidu. Jednou z dobrých správ je, že vedci nenašli v spermiách žiadny dôkaz o prítomnosti vírusu SARS-CoV-2, čo naznačuje, že spermie nie sú infekčné. To je však z hľadiska pozitív všetko. Zistili totiž, že COVID-19, rovnako ako vírus chrípky, môže poškodiť spermie. Pri chrípke je to vysoká telesná teplota, ktorá spôsobuje poškodenie. 

Prekvapivý vplyv COVIDU-19 na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

To, prečo COVID-19 poškodzuje spermie, zatiaľ známe nie je. Experti sa však domnievajú, že by to mohlo byť spojené s imunitnou odpoveďou organizmu. Počas prvého mesiaca po prekonaní ochorenia malo 37 percent účastníkov znížený počet spermií a 60 percent z nich malo spermie so zníženou pohyblivosťou. Medzi jedným a dvoma mesiacmi bola frakcia so zníženým počtom spermií okolo 29 percent a znížená pohyblivosť spermií bola zistená u 37 percent mužov. Po dvoch mesiacoch bol počet spermií nižší už len u šiestich percent mužov zo vzorky a znížená pohyblivosť bola zistená u viac ako štvrtiny z nich. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Výskumný tím naznačuje, že by trvalo najmenej tri mesiace, kým by sa stav so spermaimi opäť priblížila k normálu. Upozornili však, že skúmali malý počet ľudí a taktiež išlo o obmedzené časové rozpätie. Pre úplné pochopenie vplyvu covidu-19 na plodnosť bude potrebná rozsiahlejšia práca.

Viac o téme: SpermieKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu