Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Neuveríte, čo sa nachádza v ústach tejto ryby: Keď otvorí papulu, zostanete ohromení

Hrebeník tichomorský Zobraziť galériu (2)
Hrebeník tichomorský (Zdroj: Getty Images)

SEATTLE - Ryba nazývaná hrebeník tichomorský patrí medzi živočíchy s najväčším počtom zubov, dve sady čeľustí dokopy lemuje viac ako päťsto zubov. Nová štúdia naznačuje, že tieto ryby ale strácajú zuby tak rýchlo, ako im rastú. Za deň im dokáže narásť až dvadsať nových zubov.

Hrebeník tichomorský (Ophiodon elongatus) je dravá ryba nachádzajúca sa v severnom Pacifiku. V dospelosti dosahuje dĺžku pol metra, niektoré jedince dokonca až 1,5 metra. Namiesto rezákov, stoličiek a očných zubov majú na čeľustiach stovky ostrých, takmer mikroskopických zubov. Ich tvrdé podnebie je tiež pokryté stovkami drobných zubných stalaktitov. A za jednou radou čeľustí ležia ďalšie, nazývané hltanové čeľuste, ktoré ryby používajú na žuvanie potravy takmer rovnakým spôsobom, ako ľudia používajú stoličky. "Každý kostný povrch v ich ústach je pokrytý zubami," vysvetlila Karly Cohenová z Washingtonskej univerzity. 

Neuveríte, čo sa nachádza
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Zamestnanec parku otvoril ústa ryby a nechcel veriť tomu, čo v nich videl: Nechutný objav na FOTO

Akokoľvek zvláštne sa môže takéto usporiadanie zdať, ústa hrebeníka tichomorského sú na kostnatú rybu pomerne všedné, čo z nej podľa Cohenovej robí skvelý druh na výskum. Zuby totiž dokážu napríklad prezradiť, ako a čo jedáva. Cohenová a vedúca autorka štúdie Emily Carrová, vysokoškolská študentka biológie na Univerzite v Južnej Floride, chovali dvadsať hrebeníkov v nádržiach v laboratóriu. Vzhľadom na to, že zuby hrebeníka sú malé, zistiť, ako rýchlo ich tieto ryby strácajú, nebolo jednoduché. Vedkyne ich preto umiestnili do nádrže naplnenej zriedeným červeným farbivom, ktoré zafarbilo zuby rýb na červeno. Neskôr ich premiestnili do nádrže naplnenej fluorescenčným zeleným farbivom, ktoré zafarbilo rybie zuby na zeleno.  

Carrová potom skúmala zubné kosti mikroskopom v tmavom laboratóriu a vypočítala pomer malých červených zubov k malým zeleným zubom vo všetkých zubných kostiach. Celkovo napočítala viac ako 10 000 zubov v ústach všetkých dvadsiatich rýb. Takto zistili, že ryby strácajú v priemere asi dvadsať zubov denne. Hltanové čeľuste pritom strácajú zuby oveľa rýchlejšie než iné časti úst hrebeníka. Cohenová sa teraz snaží zistiť, prečo k tomu dochádza. O svojom experimente informovali v časopise Proceedings of the Royal Society B.

Viac o téme: ZubyRyba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu