Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Zamestnanec parku otvoril ústa ryby a nechcel veriť tomu, čo v nich videl: Nechutný objav na FOTO

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HOUSTON - Pracovník v štátnom parku ani len netušil, že v ústach ryby nájde parazita z rodu Cymothoa. Tento parazit je známy tým, že nahrádza jazyk u niektorých druhov rýb. Najprv sa prichytí na žiabre a neskôr migruje do spomínaného jazyka.

Nič netušiaci zamestnanec parku Galveston Island na západnom pobreží Mexického zálivu v Texase našiel rybu s prekvapením. V otvorených ústach chrústa altantického (Micropogonias undulatus) bol parazit z rodu Cymothoa, ktorý nahradil jeho jazyk. Samice tohto rodu parazitov migrujú zo žiabrov rýb a zvierajú prívod krvi do jazyka, kým orgán neodpadne. Potom sa prichytia na zostávajúci mäsitý pahýľ a celé roky si pochutnávajú na krvi svojho živiteľa. "Je to jediný známy prípad, kedy parazit funkčne nahradí orgán hostiteľa," píše sa na facebookovej stránke parku. 

Vedecký riaditeľ organizácie Texas Parks and Wildlife Mark Fischer vysvetlil, že Cymothoa sú celkom bežné u niektorých druhov rýb, ako je napríklad pstruh škvrnitý. Zatiaľ čo nikdy predtým nevidel žiadneho u chrústa atlantického, jedna štúdia z roku 2015 zistila, že rovnakonôžky z radu kôrovcov majú tohto konkrétneho hostiteľa relatívne radi. 

FOTO Rybár ulovil čudnú rybu, keď otvoril jej ústa, ostal v šoku: Naozaj nechutný nález!

Aj keď sa zdá, že parazit, ktorý môže dosiahnuť dĺžku až osem milimetrov, nemení stravovacie návyky niektorých rýb, ktoré infikuje, môže to viesť k zníženiu ich rastu. Podľa vedcov to môže byť spôsobené respiračným stresom v dôsledku dlhodobého prijímania menšieho množstva kyslíka, pretože masívne parazity upchávajúce ústa nedovoľujú rybám absorbovať a filtrovať toľko kyslíka z vody. Iní pripisujú tento pokles odvodu živín parazitom. 

Zamestnanec parku otvoril ústa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Akonáhle parazit z rodu Cymothoa nájde vhodného rybieho hostiteľa, prichytí sa na jeho žiabre, aby sa nakŕmil a potom sa vyvinie v samca. Tieto rovnakonôžky sú protandrózne hermafrodity, čo znamená, že jednotlivci sa môžu vyvinúť ako samce a neskôr sa transformovať na samice, aby sa rozmnožili. V tomto prípade sa samce zvyčajne nachádzajú na žiabrach rýb pred migráciou do úst. K tomuto prechodu môže dôjsť len vtedy, keď žiabre zamorí viac ako jeden jedinec z radu rovnakonožiek, takže ten, ktorý sa stane samicou, môže byť impregnovaný druhým. Keď parazit dokončí svoj životný účel, čiže rozmnožovanie, odpadne a ryba existuje bez jazyka. V niektorých prípadoch zahynie.

Viac o téme: RybaParazit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu