Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Žena zalarmovala políciu, stala sa rukojemníčkou vo vlastnom dome: Keď zistíte, kto ju tam uväznil

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DUNEDIN - Telefonát od veľmi rozrušenej ženy prijala v noci na pondelok polícia v novozélandskom meste Dunedin. Žena tvrdila, že je v dome uväznená ako rukojemník, pretože zakaždým, keď sa pokúsi vyjsť von, na ňu zaútočí kusu líščí - stredne veľký vačkovec, ktorého pôvodnou domovinou je Austrália.

Keď policajti dorazili na miesto a pristúpili k dverám domu, z tmy sa vynoril kusu a vyliezol jednému z policajtov po nohe, napísal spravodajský server The Guardian. Veterinárka a odborníčka na zvieracie správanie Rachael Strattonová sa domnieva, že správanie vačkovca bolo skôr prejavom strachu než agresie.

Podľa policajtov išlo o dospievajúceho kusua; buď ho niekto choval ako domáceho maznáčika, alebo išlo o jedinca, ktorý sa len nedávno osamostatnil od matky. Hliadka ho odviezla do divočiny, kde nebude mať možnosť obťažovať občanov, a vypustila bez toho, aby proti chlpatému únoscovi vzniesli obvinenia. 

Kusu líščí bol na Nový Zéland dovezený z Austrálie v roku 1837 v snahe vytvoriť tu kožušnícky priemysel, ktorý sa ale nikdy neuchytil. Tieto vačkovce nemali na ostrovoch žiadnych prirodzených predátorov s výnimkou rovnako zavlečených mačiek. Ich počty prudko stúpli, štúdia z roku 2009 odhadla ich počet na 47 miliónov.

Prítomnosť kusua mala ničivý vplyv na novozélandskú vtáčiu populáciu; tieto vačkovce lezú do hniezd a žerú vajíčka aj vyliahnuté mláďatá. Ničia aj pôvodné druhy stromov, ako je železnec, nohoplod či jerlín.

Viac o téme: ŽenaRukojemníčkaVačkovecNový ZélandKusu líščí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu