Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Zviera v zoo predviedlo neuveriteľný trik s okom: VIDEO, ktoré musíte vidieť

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TikTok/okczoo)

OKLAHOMA CITY - Úžasné zábery, ktoré na TikToku zverejnila zoo v Oklahome, zachytávajú jedného z jej obyvateľov, ako predvádza zvláštny pohyb, ktorý mu dokáže vo voľnej prírode chrániť oko. Ide o okapiu pralesnú, ktorá síce patrí do rodiny žiráf, ale na svoju vzdialenú príbuznú sa veľmi nepodobá.

Domovom okapie pralesnej je Konžská demokratická republika, svoj domov ale našla aj vo viacerých zoologických záhradách. Video, ktoré sa objavilo na internete, pochádza z amerického Oklahomy City a zachytáva jedinečný očný pohyb tohto cicavca. "Okapia dokáže vtiahnuť oči hlboko do jamky. Chráni si tak oči pred konármi a inou vegetáciou v dažďových pralesoch," okomentovala svoj príspevok zoo. 

@okczoo

#learnwithme #learnontiktok #sheesh

♬ original sound - nathan

Odborníci uvádzajú, že okapie majú tretie očné viečko nazývané aj ako nictitačná membrána. Pri žmurkaní sa tak zdá, že ich oči sa sťahujú späť do jamiek. Práve tento kúsok tkaniva im pomáha chrániť oko a udržiavať ho čisté a vlhké. Takéto viečka patria aj do "výbavy" psov a mačiek. Jediná žijúca príbuzná žirafy je tiež schopná vyčistiť si akúkoľvek časť svojho tela vrátane očí pomocou dlhého  jazyka. Chovateľ týchto zvierat z londýnskej zoo Gareth Chamberlain uviedol, že na planéte neexistuje nič podobné. 

Zviera v zoo predviedlo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Okapia pralesná bola objavená až v roku 1901, takže sa o tomto druhu máme ešte stále čo učiť. Sú veľmi iluzívne a žijú v hustých dažďových pralesoch, kde je ťažké ich nájsť a monitorovať. Okapia má tmavú, lesklú srsť, ktorá jej pomáha zapadnúť do prostredia. Pruhy na predných a zadných nohách splývajú s okolitým porastom a chránia ju pred predátormi. Hovorí sa aj to, že práve pruhovaný zadoček pomáha mláďatám nasledovať ich matky, keď sa pohybujú v pralese. 

FOTO Pracovníci zoo šli skontrolovať hniezdo bociana: Neverili vlastným očiam, čo v ňom našli

Ďalším pozoruhodným javom týchto zvierat sú uši. Majú ich mohutné, citlivé a dokážu nimi otáčať takmer o 360 stupňov. Žiaľ, tento druh je uvedený na zozname ohrozených druhov Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov. Na záchranu klesajúcej populácie okapií vznikol v roku 1987 samostatný projekt. 

Viac o téme: ZooOkoOkapia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu