Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Experti upozorňujú na nový variant KORONAVÍRUSU: Začína sa šíriť delta+!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Nový variant vírusu SARS-CoV-2 Delta+ je v súčasnosti vo Veľkej Británii dôkladne sledovaný a podľa údajov odborníkov z Public Health England zo začiatku októbra predstavuje šesť percent všetkých prípadov ochorenia COVID-19 v tejto krajine. Objavil sa už ale aj v iných štátoch.

Vo Veľkej Británii zachytili nový variant koronavírusu označovaný ako delta+, odborným názvom AY.4.2. Zatiaľ síce nie je zaradený medzi mutácie vyvolávajúce obavy, ale je pozorne monitorovaný. Viacerí experti ale očakávajú, že už čoskoro bude zaradený k "variantom záujmu". AY.4.2 je odnož kmeňa delta, ktorý je v Spojenom kráľovstve dominantný. Okrem údajov o zvyšujúcom sa percente sekvenovaných prípadov COVID-19 však odborná verejnosť disponuje iba obmedzenými informáciami.

O variante je známe, že v hrotovom proteíne, ktorý umožňuje vstup do buniek a má dve významné mutácie Y145H a A222V. I keď ovplyvňujú uvedený proteín, nemajú vplyv na receptor (oblasť, ktorá sa viaže na bunky) a nenachádzajú sa v žiadnych iných variantoch záujmu. Tieto zistenia tak naznačujú, že mutácie môžu mať obmedzený vplyv na prenosnosť v porovnaní s ostatnými variantmi delta. 

Experti upozorňujú na nový
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ďalšia zbraň proti šíreniu KORONAVÍRUSU? Niektorí ľudia sa zrejme rodia s odolnosťou voči covidu!

Riaditeľ Genetického inštitútu University College v Londýne profesor Francois Balloux na Twitteri vysvetlil, že aj keď má AY.4.2 približne desaťpercentné zvýšenie prenosnosti, nezodpovedá to rastúcemu počtu prípadov ochorenia COVID-19 v Británii. S obmedzenými prípadmi jeho výskytu v iných krajinách ale zostáva variantom prevažne sa šíriacim v Spojenom kráľovstve. Výskyt akýchkoľvek zmien v prevalencii je stále priebežne monitorovaný. 

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19Delta+AY.4.2
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu