Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS V Maďarsku prudko stúpa počet infikovaných: Zazneli výzvy k návratu rúšok v interiéroch

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Attila Balazs/MTI via AP)

BUDAPEŠŤ - V uplynulých 24 hodinách zaznamenali v Maďarsku 2361 nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 20 pacientov.

Počet hospitalizovaných stúpol na 1105, z nich 155 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu, informoval vo štvrtok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu. Počet infikovaných v rámci koronavírusovej pandémie dosiahol 841.277 a s covidom zomrelo celkom 30.486 chorých. Aktuálne je nakazených 17.521 osôb. Proti covidu zaočkovali doposiaľ 5.932.239 ľudí, pričom vyše 5,7 milióna z nich dostalo dve dávky a takmer 1,6 milióna aj tretiu dávku očkovacej látky.

Zazneli výzvy k návratu nosenia rúšok v interiéroch

Za uplynulý týždeň stúpol v Maďarsku počet nakazených novým druhom koronavírusu jedenapolnásobne, pričom vzorky odpadových vôd vykazujú nárast koncentrácie častíc koronavírusu, preto by bolo vhodné opäť zaviesť povinné nosenie rúšok v interiéroch. Povedala to vo štvrtok vo verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió Ágnes Galgócziová z Centra národného zdravia (NNK). 

Nosenie rúšok nie je povinné od 3. júla – s výnimkou zdravotníckych zariadení. Galgócziová zdôraznila, že nastalo obdobie, keď je dôležité prekrytie úst a nosa v interiéroch a v prostriedkoch hromadnej prepravy osôb.

Moskovčania s rúškami
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Rezort ľudských zdrojov vtedy uviedol, že ochrana proti aktuálne prebiehajúcej štvrtej vlne koronavírusovej pandémie v Maďarsku je založená na očkovaní. Nosenie rúšok je povinné v zdravotníckych a sociálnych zariadeniach – avšak nosiť ich môže ktokoľvek a kdekoľvek podľa vlastného uváženia, reagovalo ministerstvo.

Počet infikovaných koronavírusom v Maďarsku priebežne stúpa, v uplynulých 24 hodinách zaznamenali 2361 nových prípadov nákazy a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo za posledný deň 20 pacientov.
 

Viac o téme: RúškaNosenieNárastPrípadyMaďarskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu