Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KORONAVÍRUS opäť bičuje Európu: Obavy z preťaženia zdravotníctva! V tejto krajine hovoria o apokalypse

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Gettyimages.com)

LONDÝN/BRUSEL/BUDAPEŠŤ - Šírenie nového typu koronavírusu v Európe v súčasnosti zrýchľuje, niektoré krajiny sa trápia s najvyššími prírastkami počtu nakazených za niekoľko posledných mesiacov. Patrí k nim Británia, Nemecko, Slovensko či Česko. Dramatická situácia je v Rumunsku, kde sa podľa miestnych médií covidoví pacienti v nemocniciach bijú navzájom o kyslík. Bukureštská lekárka Victoria Aramaová označila aktuálnu situáciu za "apokalyptickú".

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je Európa jediným regiónom, ktorý minulý týždeň zaznamenal nárast počtu potvrdených prípadov nákazy vírusom SARS-CoV-2. Inde je epidemická situácia stabilná alebo šírenie vírusu spomaľuje.

VIDEO Tretia vlna bude zrejme ešte horšia! Na Kysuciach hrozí najprísnejšia fáza: Začne sa očkovanie treťou dávkou

Tretia vlna bude zrejme ešte horšia! Na Kysuciach hrozí najprísnejšia fáza: Začne sa očkovanie treťou dávkou (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V Británii zavládli obavy z preťaženia zdravotníctva

Šéf britskej Národnej zdravotnej služby (NHS) Matthew Taylor v rozhovore s BBC upozornil, že systém verejného zdravotníctva je v mnohých častiach krajiny blízko hranice preťaženia a tlak s blížiacou sa zimou porastie. Britský minister zdravotníctva Sajid Javid varoval, že denné prírastky nakazených koronavírusom v krajine by čoskoro mohli prekročiť hranicu 100-tisíc potvrdených prípadov denne. Podľa Javida ale vláda zatiaľ nezavedie opatrenia, ako je povinné nosenie rúšok.

V Nemecku stále platí núdzový stav

Sedemdňová incidencia, teda priemerný počet infikovaných na 100-tisíc obyvateľov, stúpa aj v Nemecku. Krajina za uplynulý deň registrovala vyše 17-tisíc nových prípadov nákazy koronavírusom a 92 obetí choroby covid-19.

V krajine platí do konca novembra núdzový stav, podľa nemeckého ministra zdravotníctva Jensa Spahna však v súčasnej situácii nie je nutné, aby ho parlament predĺžil. Vo väčšine spolkových krajín aj naďalej platí nariadenie o nosení chirurgických rúšok alebo FFP2 respirátorov v hromadnej doprave či v obchodoch.

Neočkovaní ľudia v Nemecku v posledných mesiacoch čelia silnejúcemu tlaku, aby využili možnosti nechať sa zaočkovať proti chorobe covid-19. Od 11. októbra si neočkovaní Nemci musia sami hradiť rýchlotesty na koronavírus, ktoré sa používajú napríklad pri vstupe do reštaurácií či na spoločenské akcie. Bezplatné testy sú aj teraz k dispozícii deťom mladším ako 12 rokov, ľuďom, ktorí zo zdravotných dôvodov nemôžu dostať vakcínu proti chorobe covid-19, a tým, ktorí ich potrebujú pre ukončenie karantény po koronaviírusovej nákaze. 

V niektorých spolkových krajinách platia prísnejšie pravidlá pre ľudí, ktorí sa nenechali zaočkovať proti covidu-19. Podnikatelia v gastronómii a usporiadatelia športových alebo kultúrnych podujatí sa môžu rozhodnúť, že do vnútorných priestorov vpustia len očkovaných a ľudí, ktorí covid-19 prekonali, nie však ľudí s negatívnym testom.

Poliaci rátajú s návratom drastických opatrení

Poľsko v posledných dvoch dňoch zažíva explóziu pandémie covidu-19, úrady prvýkrát od mája hlásili viac ako 5000 nových prípadov denne. Poľský minister zdravotníctva Adam Niedzielski varoval, že ak bude trend prudkého rastu prípadov koronavírusovej nákazy pokračovať, bude potrebné zaviesť drastické opatrenia. Drastické kroky by podľa neho znamenali návrat do situácie pred rokom, keď všetci nosili rúška a museli dodržiavať protiepidemické predpisy.

Poliaci od 18 rokov, ktorí sú zaočkovaní proti koronavírusu, budú môcť dostať odporúčanú tretiu dávku očkovacej látky už o niekoľko týždňov. Na sociálnej sieti Facebook to v stredu večer, po zasadnutí lekárskej rady, oznámil tamojší premiér Mateusz Morawiecki. Informovala o tom agentúra PAP.

"Spolu s ministerstvom zdravotníctva sme sa rozhodli, že očkovanie bude k dispozícii už o niekoľko týždňov. Tretiu dávku vakcíny budú môcť dostať všetky osoby staršie ako 18 rokov, ktorým uplynulo minimálne šesť mesiacov od ukončenia pôvodného očkovacieho plánu," napísal Morawiecki v príspevku na sociálnej sieti.

Na tretiu dávku mali doteraz v Poľsku nárok iba ľudia starší ako 50 rokov a zdravotnícki pracovníci, pripomenula PAP. "Rada sa zaoberala aj zhoršujúcou sa štvrtou vlnou pandémie. Hovorili sme o potrebe urýchliť proces očkovania," doplnil poľský premiér. Morawiecki zároveň vyzval všetkých občanov, aby dodržiavali aktuálne platné opatrenia najmä na miestach so zvýšeným rizikom nákazy.

V Česku pribudlo ďalších viac ako 3200 nakazených

Laboratóriá v Česku potvrdili v stredu 3276 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je viac ako dvojnásobok oproti rovnakému dňu minulého týždňa. Reprodukčné číslo, poukazujúce na mieru šírenia nákazy, sa zvýšilo z utorkovej hodnoty 1,59 na 1,65, informoval vo štvrtok spravodajský server Novinky.cz. Za utorok pribudlo v ČR 3246 nových prípadov, v pondelok ich bolo 2536.

Sedemdňová incidencia v Česku narástla zo 117 na 134 potvrdených prípadov infekcie na 100.000 obyvateľov. V tamojších nemocniciach stúpol počet hospitalizovaných pacientov na 726, z nich 114 je vo vážnom stave. Celkovo už v ČR s koronavírusom zomrelo 30.587 ľudí, pričom vyše 1,7 milióna sa ním nakazilo, vyplýva z oficiálnych údajov ministerstva zdravotníctva. Plne zaočkovaných je v Česku viac než šesť miliónov ľudí.

Česká vláda na stredajšom mimoriadnom zasadnutí prerokovala návrhy ministerstva zdravotníctva na sprísnenie opatrení proti šíreniu vírusu SARS-CoV-2. Rozhodla okrem iného, že povinnosť nosiť respirátory v práci bude platiť v Česku od pondelka 25. októbra. V reštauráciách bude mať zasa personál od novembra povinnosť kontrolovať u zákazníkov covidpasy alebo potvrdenie o očkovaní.

V Maďarsku zaznievajú výzvy k návratu nosenia rúšok v interiéroch

Za uplynulý týždeň stúpol v Maďarsku počet nakazených novým druhom koronavírusu jedenapolnásobne, pričom vzorky odpadových vôd vykazujú nárast koncentrácie častíc koronavírusu, preto by bolo vhodné opäť zaviesť povinné nosenie rúšok v interiéroch. Povedala to vo štvrtok vo verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió Ágnes Galgócziová z Centra národného zdravia (NNK). 

Nosenie rúšok nie je povinné od 3. júla – s výnimkou zdravotníckych zariadení. Galgócziová zdôraznila, že nastalo obdobie, keď je dôležité prekrytie úst a nosa v interiéroch a v prostriedkoch hromadnej prepravy osôb. 

Starosta Budapešti Gergely Karácsony v polovici októbra vyzval listom maďarského ministra vnútra Sándora Pintéra, aby v interiéroch, na hromadných podujatiach a v prostriedkoch hromadnej dopravy bola v hlavnom meste opäť zavedená povinnosť nosenia rúška.

Rezort ľudských zdrojov vtedy uviedol, že ochrana proti aktuálne prebiehajúcej štvrtej vlne koronavírusovej pandémie v Maďarsku je založená na očkovaní. Nosenie rúšok je povinné v zdravotníckych a sociálnych zariadeniach – avšak nosiť ich môže ktokoľvek a kdekoľvek podľa vlastného uváženia, reagovalo ministerstvo.

Počet infikovaných koronavírusom v Maďarsku priebežne stúpa, v uplynulých 24 hodinách zaznamenali 2361 nových prípadov nákazy a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo za posledný deň 20 pacientov.

V uplynulých 24 hodinách zaznamenali v Maďarsku 2361 nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 20 pacientov. Počet hospitalizovaných stúpol na 1105, z nich 155 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu, informoval vo štvrtok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Počet infikovaných v rámci koronavírusovej pandémie dosiahol 841.277 a s covidom zomrelo celkom 30.486 chorých. Aktuálne je nakazených 17.521 osôb. Proti covidu zaočkovali doposiaľ 5.932.239 ľudí, pričom vyše 5,7 milióna z nich dostalo dve dávky a takmer 1,6 milióna aj tretiu dávku očkovacej látky.

Apokalypsa v Rumunsku

Pandemická situácia v Rumunsku sa prudko zhoršuje - v stredu bola miera úmrtnosti na koronavírus (19,01 na milión obyvateľov) najvyššia spomedzi krajín celého sveta, vyplýva z údajov portálu Ourworldindata.org. Za utorňajších 24 hodín zomrelo v Rumunsku v súvislosti s koronavírusom 574 ľudí, čo je viac ako v celej EÚ za rovnaké obdobie, uviedla agentúra DPA.

KORONAVÍRUS opäť bičuje Európu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Vadim Ghirda)

Hodnota 14-dňovej incidencie - zhruba 859 novo nakazených denne - patrí tiež k najvyšším v EÚ. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je hospitalizovaných 1799 pacientov, pričom mnohí sú umiestnení na chodbách nemocníc či v stanoch, keďže na JIS je k dispozícii len 1668 lôžok. Tridsať pacientov vo vážnom stave už z Rumunska previezli do Maďarska.

Bukureštská lekárka Victoria Aramaová označila aktuálnu situáciu za "apokalyptickú". Podľa lokálnych médií uviedla, že covidoví pacienti sa na chodbách nemocníc vzájomne odstrkujú, aby sa dostali ku kyslíkovým prístrojom. V univerzitnej klinike v hlavnom meste Rumunska nebolo istý čas miesto v márnici.

Kompletne zaočkovaných je len 34,8 percenta Rumunov, čo je jeden z najhorších údajov v EÚ. Čiastočne majú na to vplyv konšpiračné teórie šírené na internete a v televízii a tiež v rámci rumunskej pravoslávnej cirkvi, poznamenala DPA.

V Lotyšsku sa začal lockdown 

S účinnosťou od 21. októbra lotyšská vláda opäť zavádza prísny lockdown, ktorý bude v krajine platiť do 15. novembra. Informoval o tom miestny internetový portál Delfi,lt. Ako spresnila agentúra Interfax, počas lockdownu budú zatvorené všetky obchody s výnimkou tých, ktoré predávajú základný tovar. Športové, zábavné a kultúrne podujatia budú zrušené. Holičstvá, kaderníctva, kozmetické salóny a stravovacie zariadenia zostanú zavreté. V čase od 20.00 h do 05.00 h miestneho času bude platiť zákaz vychádzania.

Lotyšský premiér Krišjánis Kariš podľa Interfaxu vysvetlil, že nový lockdown sa v Lotyšsku zavádza pre nízku zaočkovanosť obyvateľstva. "Mnohým sa to môže zdať nepochopiteľné, prečo my máme lockdown, ale Dánsko a Írsko nie... Dôvodom je, že očkovanie (u nás) neprebehlo tak, ako malo," uviedol premiér podľa Interfaxu.

Krisjanis Karins
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

Lotyšsko je na prvom mieste na svete, pokiaľ ide o nárast výskytu prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Za posledný týždeň sa počet nových prípadov nákazy zvýšil o 49 percent, dodal Interfax.

Rekordný počet nakazených a mŕtvych na Ukrajine

Za uplynulých 24 hodín pribudlo na Ukrajine 22.415 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najviac od začiatku pandémie. V krajine tiež vo štvrtok opäť zaregistrovali rekordný denný počet úmrtí, a to 546. Už druhý deň v poradí však zároveň evidujú aj rekordný počet ľudí, ktorý sa dali za uplynulých 24 hodín zaočkovať, informovali agentúry AFP a UNIAN.

Za uplynulých 24 hodín na Ukrajine pozitívne otestovali 1771 detí a 345 zdravotníckych pracovníkov. Najviac nových prípadov zaznamenali vo štvrtok v Žytomyrskej (1562 prípadov), Odeskej (1528) a Ľvovskej oblastiach (1388). V hlavnom meste Kyjev pribudlo 1192 nových infikovaných a v Zakarpatskej oblasti, hraničiacej so Slovenskom, zaregistrovali 319 nových prípadov.

Od začiatku pandémie zaznamenali na Ukrajine už viac ako 2,7 milióna prípadov nákazy a vyše 62.000 súvisiacich úmrtí.

Ukrajinské úrady spočiatku len s problémami zabezpečovali dostatok vakcín a zároveň mali problém aj s presviedčaním Ukrajincov, aby sa vôbec dali zaočkovať. Nárast nakazených i úmrtí, ako aj požiadavky na vakcináciu zamestnancov škôl, divadiel či obdobných inštitúcií však mnohých v posledných dňoch presvedčili o potrebe očkovania.

Belgická vláda je ostražitá, očakáva ďalší nárast prípadov

Belgická vláda vo štvrtok upozornila, že krajina sa napriek vysokej miere zaočkovanosti obyvateľstva môže ocitnúť na prahu ďalšieho veľkého nárastu prípadov ochorenia COVID-19. Informuje o tom agentúra AP.

Aj keď vláda v Bruseli nedávno zrušila povinnosť nosiť rúška, opätovne začína povzbudzovať obyvateľstvo na ich používanie v záujme potlačiť nárast počtu prípadov nákazy. "Jasne sa nachádzame vo štvrtej vlne," povedal belgický minister zdravotníctva Frank Vandenbroucke pre flámsku verejnoprávnu televíziu VRT. "Budeme svedkami veľkého nárastu infekcií a žiaľ i hospitalizácií," dodal.

Belgická vláda tento mesiac uvoľnila niektoré opatrenia súvisiace s pandémiou koronavírusu vrátane povolenia viacerých podujatí v uzavretých priestoroch. Zrušila sa aj povinnosť nosiť rúška pre zákazníkov v baroch, pripomína AFP.

Belgicko s 11 miliónmi obyvateľov v súčasnosti denne zaznamenáva viac než 3000 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je v porovnaní s minulým týždňom o 50 percent viac. V krajine denne hospitalizujú 80 pacientov s ochorením COVID-19, čo je nárast o vyše 40 percent.Aj keď je celkový počet zatiaľ zvládnuteľný, existujú obavy pred opätovným nárastom krivky napriek tomu, že v Belgicku je zaočkovaných 85 percent dospelých obyvateľov, píše AP.

Francúzsko odobrilo predĺženie používania covidpasov

Dolná komora francúzskeho parlamentu odobrila predĺženie používania covidpasov v krajine do 31. júla 2022. Urobila tak v čase, keď sa mnohé európske vlády snažia zabezpečiť zvládnutie pandémie koronavírusu v zimnom období. Vo štvrtok o tom informovala agentúra Reuters. Zákon, ktorý nariaďuje používanie covidpasov, prijali koncom júla obe komory francúzskeho parlamentu.

Obyvatelia krajiny takýto preukaz získajú, keď predložia doklad o úplnej zaočkovanosti schválenými vakcínami, potvrdenie o prekonaní nákazy koronavírusom alebo negatívny výsledok testu. Francúzi sa covidpasmi musia preukazovať pri vstupe do reštaurácií, kaviarní, vlakov či lietadiel.

Vládni predstavitelia vo Francúzsku veria, že aj pomocou praxe covidpasov sa podarí odvrátiť vznik prípadných nových ohnísk nákazy, keď sa blíži chladnejšie počasie a ľudia trávia viac času v uzavretých priestoroch.

V krajine sa však od augusta pravidelne konajú protesty, ktoré organizujú odporcovia covidpasov. Tí tvrdia, že ich požívanie diskriminuje tých, ktorí sú proti očkovaniu alebo sa boja vedľajších účinkov vakcíny proti covidu, a preto sa nedávajú zaočkovať. V uplynulých týždňov však počet protestujúcich výrazne klesol, píše Reuters.

 

Viac o téme: SvetČeskoVládyOstražitosťMaďarskoBelgickoNový ZélandKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu