Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mrazivá predpoveď šéfa Pfizeru: Toto podľa neho oddiali ukončenie pandémie KORONAVÍRUSU

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Riaditeľ spoločnosti Pfizer Albert Bourla počas vystúpenia v televízii Fox News uviedol, že je iba otázkou času, kedy bude objavená nová verzia koronavírusu odolná voči súčasným vakcínam. Zároveň vyjadril obavu, že ľudstvo bude pravdepodobne čeliť ďalšej veľkej prekážke, ktorá oddiali ukončenie pandémie.

Šéf Pfizeru prehovoril, kedy sa skončí pandémia KORONAVÍRUSU: Dobré aj zlé správy

Za posledný rok a pol zaznamenal vývoj pandémie viaceré krivky, kedy lepšie obdobia striedali tie horšie. Vedecká komunita aj po tomto období stále pripomína, že najlepšou ochranou pred nákazou SARS CoV-2 je prevencia. Zároveň upozorňuje, že samotný vírus sa môže aj naďalej meniť pomocou mutácií, v dôsledku ktorých budú ochranné opatrenia platné v súčasnosti neúčinné. Ostatné televízne vystúpenie riaditeľa Pfizeru tiež neprinieslo veľa dôvodov na optimizmus. Albert Bourla totiž pripustil, že sa v budúcnosti pravdepodobne objaví variant koronavírusu úplne odolný voči očkovaniu. "Zakaždým, keď sa objaví nový variant, naši vedci si s ním poradia. Skúmajú, či môže byť odolný voči vakcíne. Zatiaľ sme žiadny neidentifikovali, ale je pravdepodobné, že jedného dňa sa objaví," vyhlásil. 

Mrazivá predpoveď šéfa Pfizeru:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/John Thys, Pool)

Svoj predpoklad neberie Bourla na ľahkú váhu a informoval, že firma už pracuje v zrýchlenom časovom pláne, ktorý umožňuje striktne riešiť akékoľvek nové varianty. "Nastavili sme proces, v rámci ktorého budeme mať do 95 dní od identifikácie nového variantu k dispozícii vakcínu šitú na mieru." So svojou prognózou prišiel iba deň po tom, ako Americký úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) udelil plný súhlas na použitie vakcíne Pfizer. Doteraz bola v USA schválená iba na núdzové použitie. Rozhodnutie sa týka osôb starších ako 16 rokov. Lekár a hlavný poradca Bieleho domu pre pandémiu Anthony Fauci citoval prieskum, v ktorom sa uvádza, že 30 percent tých, ktorí sa zdráhajú dať zaočkovať, by bolo ochotných urobiť tak teraz. Schválenie vakcíny by mohlo uľahčiť aj prijatie nariadenia o povinnom očkovaní pre niektoré skupiny obyvateľov. 

Vakcína proti koronavírusu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Oded Balilty)

Bourla nie je zďaleka prvým odborníkom, ktorý predpokladá, že variant odolný voči vakcíne by mohol v budúcnosti spôsobiť problém. Riaditeľka Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) Rochelle Walenskyová vyjadrila podobné obavy ešte koncom júla, keď uviedla, že "očkovacie látky fungujú skutočne dobre, pretože nás chránia pred vážnymi chorobami a úmrtím, ale sú tu veľké obavy, že ďalší variant, ktorý sa objaví, by mohol byť potenciálne odolný voči vakcínam". Napriek tomu, že šíriaci sa variant delta vyvolal u niektorých zdravotníkov obavy o účinnosti vakcíny, Bourla pripomenul, že Pfizer práve vyrába špecializovanú očkovaciu látku proti delte. Domnieva sa však, že takáto vakcína nebude pravdepodobne potrebná, pretože posilňovacia dávka súčasnej vakcíny je veľmi účinná. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusPfizerCOVID-19Albert Bourla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu