Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

TÁTO krajina žiada ženy, aby odložili tehotenstvo pre KORONAVÍRUS: Majú počkať aspoň rok

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KOLOMBO - Úrady na Srí Lanke vyzvali vo štvrtok ženy, aby odložili tehotenstvo, pretože za posledné štyri mesiace zomrelo po nákaze koronavírusom vyše 40 budúcich mamičiek. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva.

Ostrovný štát, ktorý zaznamenal prvé úmrtie tehotnej ženy na koronavírus v máji, zápasí s nárastom v prípadoch nákazy, čo súvisí s uvoľnením cestovných obmedzení počas osláv miestneho nového roka v polovici apríla.

"Obvykle máme 90 až 100 úmrtí tehotných žien ročne, ale od začiatku tretej vlny pandémie sme zaznamenali 41 úmrtí tehotných žien len na samotné ochorenie COVID-19," povedala pre AFP riaditeľka vládneho Úradu na podporu zdravia Chitramali de Silvová.

TÁTO krajina žiada ženy,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Poradca vlády, pôrodník a gynekológ Harsha Atapattu tiež vyzval "novomanželov, ako aj ľudí pokúšajúcich sa o splodenie potomka, aby to pre riziko nákazy koronavírusom odložili aspoň o rok". Koronavírusom sa na Srí Lanke infikovalo už približne 5500 tehotných žien. Okolo 70 percent z nich bolo úplne zaočkovaných, uvádzajú predstavitelia. Odborníci vyzvali tehotné ženy, aby sa dali zaočkovať, pretože podľa predstaviteľov srílanského zdravotníctva sa zdá, že delta variant koronavírusu zvyšuje riziko vážneho priebehu nákazy.

V krajine s 21 miliónmi obyvateľov je od augusta zavedený mierny lockdown a a vláda očakáva, že ho zruší v polovici septembra.

Experti zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) však vyzvali srílanské úrady, aby zaviedli prísnejšie opatrenia, a to až do začiatku októbra. Srí Lanka zaznamenala celkovo takmer 475.000 prípadov infekcie a vyše 10.500 úmrtí na covid. Lekári však tvrdia, že skutočné čísla môžu byť oveľa vyššie.

Viac o téme: Tehotenstvo Srí LankaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu