Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pracujete dlhšie ako máte? Vedci varujú, môže vás postihnúť táto katastrofa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŽENEVA - Kvôli dlhej pracovnej dobe zomrú ročne stovky tisíc ľudí. Vyplýva to z prvej celosvetovej analýzy, ktorá sa zaoberá vplyvom množstva odpracovaných hodín na ľudské zdravie. Trend sa pritom zhoršuje a ešte viac ho môže urýchliť pandémia covidu-19, upozornila Svetová zdravotnícka organizácia, ktorá štúdiu vypracovala spoločne s Medzinárodnou organizáciou práce.

Autori správy prišli k záveru, že v roku 2016 zomrelo na mozgovú mŕtvicu alebo kvôli srdcovým ochoreniam spojeným s nadmerným množstvom odpracovaných hodín odhadom 745 000 ľudí. To je o takmer 30 percent viac než v roku 2000. "Práca 55 hodín týždenne a viac je vážne hazardovanie so zdravím," vyhlásila Maria Neiraová, riaditeľka oddelenia verejného zdravia, životného prostredia a sociálnych vplyvov na zdravie vo WHO. Vedci by boli radi, aby výsledky výskumu priniesli väčšiu ochranu pracovníkov. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

WHO a ILO odhadujú, že v roku 2016 zomrelo na celom svete 398 000 ľudí v dôsledku mŕtvice a 347 000 ľudí na srdcové choroby, ktoré sa u nich prejavilii ako dôsledok toho, že pracovali 55 hodín týždenne a viac. Štúdia konštatuje, že takto dlhá pracovná doba zvyšuje riziko mŕtvice o 35 percent a riziko úmrtia na ischemickú chorobu srdca o 17 percent v porovnaní s ľuďmi, ktorí týždenne pracujú 35 až 40 hodín. Ďalej z nej vyplýva, že najviac obetí ochorení z nadmiery práce tvorili muži (72 percent) a ľudia v strednom veku alebo starší pracovníci. Vplyv prepracovanosti sa u nich prejavil častokrát neskôr, niekedy i desiatky rokov po tom, čo si dlhú pracovnú dobu odpracovali. 

Pracujete dlhšie ako máte?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Autori výskumu, ktorý bol zverejnený v odbornom magazíne Environment International, skúmali vplyv množstva odpracovaných hodín na ľudské zdravie v 194 krajinách sveta v rokoch 2000 až 2016. Medzi najviac postihnuté oblasti podľa nich patria oblasti juhovýchodnej Ázie a západného Tichomoria vrátane Číny, Japonska a Austrálie. 

Hoci sa správa nezaoberá obdobím pandémie covidu, WHO sa obáva, že nárast množstva práce odvádzanej na diaľku a globálne spomalenie ekonomiky by mohli mať za následok ďalšie zhoršenie situácie. "Súčasná pandémia výrazne zmenila spôsob, akým mnoho ľudí pracuje. Práca z domu sa stala normou v mnohých priemyselných odvetviach, častokrát zmazala hranice medzi domovom a prácou. Okrem toho mnohé podniky boli prinútené obmedziť alebo ukončiť prevádzku, aby ušetrili. V dôsledku toho mnohí ľudia, ktorí zostali na výplatnej listine, pracujú viac hodín. Vlády, zamestnávatelia a pracovníci musia spolupracovať, aby sa dohodli na limitoch, ktoré ochránia zdravie pracovníkov," uviedol šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

 

Hľadáte si novú prácu? Pozrite si pracovné ponuky na pracovnom portáli Kariéra.sk.

Práca v BratislaveTrnaveNitreTrenčíneŽilineBanskej BystriciPrešove Košiciach.

Viac o téme: NadčasSrdcové ochorenieMŕtvicaPráca z domu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu