Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vedci chcú nahradiť izoláciu každodenným testovaním: Takto by to fungovalo

Testovanie na koronavírus Zobraziť galériu (2)
Testovanie na koronavírus (Zdroj: TASR/AP Photo/Jean-Francois Badias)

LONDÝN - Preskúmanie otázky, či môžu ľudia vystavení kontaktu s osobou infikovanou koronavírusom ukončiť povinnú desaťdňovú karanténu v prípade pravidelného testovania s negatívnym výsledkom, je predmetom pilotného projektu v Anglicku, ktorý sa spustí 9. mája. Informoval o tom v nedeľu denník The Guardian.

Máte chaos v nových pravidlách? Pozrite si veľký PREHĽAD: Tieto opatrenia budú platiť

Úrady sa v rámci štúdie podporovanej britskou vládou telefonicky spoja s celkovo 40 000 blízkymi kontaktmi infikovaných osôb, a ak sa rozhodnú zapojiť, pošlú im rýchlotesty na obdobie siedmich dní. Účastníci sa budú musieť každé ráno počas jedného týždňa otestovať a pokiaľ bude ich výsledok negatívny a nebudú mať nijaké príznaky ochorenia COVID-19, nebudú musieť zostať v izolácii. "Tento nový pilotný program môže ponúknuť funkčnú alternatívu k izolácii pre ľudí, ktorí mali kontakt s pozitívnymi prípadmi," povedal britský minister zdravotníctva Matt Hancock s tým, že by tak mohli naďalej chodiť do práce a pokračovať v bežnom živote. 

Vedci chcú nahradiť izoláciu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Hancock poukázal na to, že očkovanie v krajine rýchlo postupuje a podaných bolo už vyše 48 miliónov dávok vakcín. "Táto štúdia pomôže určiť, či môžeme nasadiť každodenné testovanie pre kontakty (infikovaných) s cieľom potenciálne znížiť potrebu izolácie a zároveň zaistiť, že reťazce nákazy sú zastavené," priblížila vedúca výskumu Isabel Oliverová z Anglického úradu na ochranu zdravia (PHE). 

Vedci skúmali prenos KORONAVÍRUSU v domácnostiach: Toto by ste mali určite vedieť

Rýchlotesty umožňujú získať výsledok do tridsiatich minút, no považujú sa za menej spoľahlivé ako PCR testy. Od mája 2020 do apríla 2021 bolo podľa údajov NHS o povinnosti izolovať sa upovedomených viac ako 6,7 milióna ľudí, ktorí boli v blízkom kontakte s potvrdenými prípadmi koronavírusu.

Viac o téme: IzoláciaTestovanieKaranténaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu