Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vedci skúmali prenos KORONAVÍRUSU v domácnostiach: Toto by ste mali určite vedieť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Už prvá dávka vakcín spoločností Pfizer/BioNTech a AstraZeneca môže výrazne znížiť riziko prenosu koronavírusu vo vnútri domácnosti. Ukázala to štúdia anglického úradu verejného zdravia (PHE). Účinky prvej vakcinácie môžu nebezpečenstvo nákazy znížiť o 38 až 49 percent.

Anglický úrad analyzoval infekčné reťazce v tamojších domácnostiach a na tomto základe spočítal pravdepodobnosť nakazenia. Experti porovnávali pozitívne testovaných, ktorí najmenej pred tromi týždňami dostali očkovaciu látku proti covidu-19, s infikovanými, ktorí ešte očkovaní neboli. Zaočkované osoby vírus prenášali ďalej na svojich príbuzných v jednej domácnosti omnoho menej často. U vakcíny Pfizer bola táto pravdepodobnosť ešte o niečo nižšia než u tej od AstraZenecy. 

Vedci skúmali prenos KORONAVÍRUSU
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Eric Shelton /The Clarion-Ledge)

Ako dlho trvá ochrana pred KORONAVÍRUSOM po očkovaní? Tieto dve vakcíny majú pozoruhodné výsledky

Údaje úradu znovu ukazujú, že vakcíny nechránia len pred ťažkým priebehom ochorenia COVID-19, ale tiež znižujú riziko prenosu vírusu na ostatných. To naznačovali už predošlé výskumy. PHE do svojho hodnotenia zahrnul 57 000 kontaktov z 24 000 domácností, v ktorých mala už očkovaná osoba test na koronavírus s pozitívnym výsledkom. Údaje experti porovnali s dátami o miliónoch kontaktov neočkovaných infikovaných. Štúdia ešte nebola zverejnená v žiadnom odbornom periodiku. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu