Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Vedci prezradili, ako je to s mortalitou u pacientov s britským variantom KORONAVÍRUSU

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

LONDÝN - Podľa dvoch nových britských štúdií majú pacienti s takzvaným britským variantom koronavírusu vyššiu vírusovú nálož. Nepotvrdilo sa však, že by táto nákazlivejšia mutácia zároveň mala za následok horší priebeh ochorenia COVID-19 alebo vyššiu mortalitu. Štúdiu tento týždeň zverejnili vedecké časopisy The Lancet Infectious Diseases a The Lancet Public Health.

Už skôr skúmania ukázali, že variant B.1.1.7 sa ľahšie prenáša z človeka na človeka než pôvodná "divoká" forma, ktorá bola objavená v čínskom Wu-chane. Predošlé štúdie však čiastočne hovorili aj o vyššej úmrtnosti medzi pacientmi infikovanými sledovanou mutáciou. Prvá z dvojice nových na sebe nezávislých štúdií správy o väčšej nebezpečnosti mutácie popiera s tým, že pozorovanie pacientov v londýnskych nemocniciach ukazuje, že variant B.1.1.7 nesprevádzajú ťažšie priebehy a viac úmrtí. Pri interpretácii dát je ale potrebné zohľadniť skutočnosť, že výskum sa opiera len o prípady, ktoré skončili v nemocnici. Vedci z londýnskej University College s pomocou PCR testov sledovali vírusovú nálož infikovaných osôb a tiež priebeh ochorenia a prípady úmrtí. U infikovaných britským variantom zistili vyššiu vírusovú nálož, ale podiel obetí covidu-19 medzi nimi vyšší nebol. 

Koronavírus v Nemecku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jens Büttner/dpa-Zentralbild/dpa,dpa-Bildfunk)

Druhá štúdia z časopisu The Lancet Public Health sa zamerala na príznaky pacientov s covidom, ktorí symptómy hlásili prostredníctvom aplikácie britského zdravotníckeho systému. Hlásené údaje výskumníci dávali do súvislosti s rozšírením variantu v jednotlivých regiónoch. Ani tento výskum nezistil žiadne významné rozdiely v závažnosti príznakov, ani pokiaľ ide o preukázateľné dlhodobé následky infekcie. Experti ale zistili, že britská mutácia má za následok výrazné zvýšenie reprodukčného čísla, ktoré opisuje vývoj epidémie. I to podporuje tvrdenie, že britský variant je nákazlivejší. 

Vedci prezradili, ako je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Keďže boli obe štúdie realizované v zime v Londýne a v južnom Anglicku, kde sa vtedy variant rýchlo šíril, mali vedci dobrú možnosť porovnávania variant. Zdôraznili však, že je v tejto veci nutný ďalší výskum. Taktiež upozornili, že nie je dôvod myslieť si, že variant nie je smrtonosnejší než pôvodný vírus. Pri vyššej infekčnosti totiž nakoniec umiera viac ľudí, pretože sa za inak rovnakých podmienok nakazí mnohonásobne viac ľudí. 

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19Britský variant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu