Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prekonali ste COVID-19? Ak sa dáte očkovať Pfizerom, možno sa aj vo vašom tele stane TOTO

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Mary Altaffer)

OXFORD - V súčasnosti prebieha najväčšia vakcinácia obyvateľstva v histórii. Na verejnosť v tejto súvislosti prenikajú výsledky prvých prieskumov, ktoré sa zaoberajú očkovaním, jeho vplyvom na imunitu a účinnosťou jednotlivých očkovacích látok. Vedú sa aj diskusie o tom, či je potrebné podávať ľuďom až dve dávky odporúčané výrobcami. A práve touto problematikou sa zaoberali anglickí vedci, ktorí svoje zistenia zverejnia v časopise The Lancet.

Vo výsledkoch štúdie realizovanej vedcami z univerzít v Sheffielde a Oxforde sa uvádza, že takmer všetkým zdravotníckym pracovníkom, ktorým bola podaná jedna dávka vakcíny Pfizer, stúpla hladina obranných látok natoľko, že sú dostatočne imúnni voči ochoreniu COVID-19. Zároveň zistili, že ľudia, ktorí v minulosti prekonali túto infekciu, vykazovali po očkovaní šesťkrát väčšiu imunitnú reakciu než tí, ktorí nikdy neboli infikovaní. Napriek tomu odborníci apelujú na to, aby bolo obyvateľstvo zaočkované dvomi dávkami. "Tieto zistenia majú zásadný význam pre lepšie pochopenie účinnosti vakcíny Pfizer. Zároveň však vyzývam všetkých, aby sa prihlásili na očkovanie oboma dávkami, pretože je to nevyhnutné na zabezpečenie dlhodobej ochrany pred COVID-19," vyhlásil člen snemovne lordov James Bethell, ktorý v nej zároveň pôsobí ako vyslanec pre zdravotníctvo. 

Očkovanie vakcínou Pfizer
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Jung Yeon-je/Pool Photo via AP)

KORONAVÍRUS Po očkovaní sa u niektorých ľudí objavuje tento bizarný vedľajší účinok

V štúdii boli použité údaje od 237 zdravotníckych pracovníkov, pričom 216 dostalo jednu a ďalších 21 dve dávky. V priebehu obdobia od 9. decembra do 9. februára vedci analyzovali vzorky ich krvi, aby vyhodnotili imunitnú odpoveď na vakcínu, ako aj to, či má prekonaná infekcia COVID-19 vplyv na výsledky očkovania. Porovnaním dát zistili, že 99 percent týchto pracovníkov zaočkovaných jednou dávkou malo silné reakcie T-buniek a protilátok. U tých, ktorí sa predtým infikovali koronavírusom, bola hladina týchto buniek už po jednej dávke rovnaká ako u tých, ktorí predtým COVID-19 nemali, ale dostali dve dávky vakcíny. Ľudia s prekonanou infekciou vykazovali 6,8-krát vyššiu protilátkovú reakciu a 5,9-krát vyššiu hladinu  T-buniek. Výskum však zahŕňal vzorku s nízkym počtom osôb a jej výsledky sú zatiaľ iba predbežné. Poskytuje však sľubné informácie pre príjemcov vakcíny Pfizer. 

Vakcína od spoločnosti Pfizer
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Song Kyung-Seok/Pool Photo via AP)

"Naša štúdia je jedným z najrozsiahlejších a najkomplexnejších záznamov o imunitnej reakcii na jednu dávku vakcíny Pfizer/BioNTech, pri ktorej boli porovnané reakcie predtým infikovaných a neinfikovaných osôb. Zistenia naznačujú, že T-bunkové a protilátkové reakcie vyvolané prírodnou infekciou sú významne podporené po jednej dávke vakcíny. Aj keď bola odpoveď na jednu dávku u ľudí bez predchádzajúcej infekcie nižšia, bola stále rovnaká alebo lepšia ako imunita u predtým infikovaných jedincov pred druhým očkovaním," vysvetlil autor štúdie Thushan de Silva. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusPfizerCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu