Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Po očkovaní sa u niektorých ľudí objavuje tento bizarný vedľajší účinok

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Jung Yeon-je/Pool Photo via AP)

NEW YORK - Ľudia, ktorí dostali vakcínu proti COVID-19, hlásia nový, bizarný vedľajší účinok. Údajne pretrváva niekoľko dní po očkovaní. Najprv sa zdalo, že sa tak deje len pri vakcíne od Pfizer, zdá sa však, že ho spôsobuje aj Moderna. Odborníci vysvetľujú, čo to môže znamenať.

Zdravotnícke regulačné orgány uvádzajú, že všetky vakcíny majú isté vedľajšie účinky. Medzi tie najbežnejšie patria bolesti v ramene v mieste vpichu či bolesti svalov. Niektorí americkí pacienti ale tvrdia, že po podaní vakcíny im zostala v ústach kovová chuť, ktorá pretrvala niekoľko dní po očkovaní. 

KORONAVÍRUS Po očkovaní sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

VEĽKÉ POROVNANIE vakcín a ich vedľajších účinkov: Tieto sa objavujú najčastejšie

Po podaní vakcíny Pfizer 45-ročný John Howard z Južnej Karolíny uviedol, že pachuť v ústach sa objavila behom niekoľkých minút po vakcinácii, píše NBC News. Podobnú skúsenosť má aj 50-ročný Paul Wartenberg z Floridy, ktorý ale dostal vakcínu od Moderny. Pachuť vraj zmizla po zjedení večere. Doktorka Zoe Williamsová vysvetlila, že mať vedľajšie účinky po očkovaní je dobré znamenie, pretože to znamená, že sa váš imunitný systém naštartoval. "Je prirodzené obávať sa vedľajších účinkov, ktoré sa môžu objaviť pri každej vakcíne. Rovnako ako pri chrípke, aj tu boli hlásené prípady, že sa niektorí ľudia cítia unavení, majú mierne bolesti hlavy a boľavé svaly," objasnila Williamsová. 

KORONAVÍRUS Po očkovaní sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci zo spoločnosti Pfizer uviedli, že ich rozsiahle štúdie preukázali, že vakcína je všeobecne dobre tolerovaná vo všetkých vekových skupinách. Z nezávislého monitorovania údajov vyplýva, že netreba mať žiadne obavy o bezpečnosť. Spoločnosť The Vaccine Knowledge Group v spolupráci s Oxfordskou univerzitou vysvetlila, že vakcíny vyvolávajú reakciu imunitného systému. Po ich podaní sa teda môžu objaviť vedľajšie účinky, ktoré sa podobajú skutočnej infekcii. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaPfizerModernaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu