Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vedci objavili v Grónsku časovú kapsulu od americkej armády: Jej analýza ich šokovala

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BURLINGTON - Vedci z Univerzity vo Vermonte narazili na nečakaný nález, keď vo vzorkách odobratých spod ľadovej plochy v Grónsku objavili rastlinné fosílie. Vo výsledkoch svojej štúdie publikovanej v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences zároveň poukazujú na krehkosť mohutných ľadovcov, ktoré vplyvom klimatických zmien strácajú svoju pevnosť a hutnosť.

Predmetom skúmania vedcov sa stali vzorky, ktoré v Grónsku v roku 1966 zanechala americká armáda. Vojaci v čase studenej vojny vybudovali v tejto lokalite základňu a zostala tu po nich trubica siahajúca 4,5 metra pod povrch ľadu. Nedávno na nej identifikovali prítomnosť častí vetvičiek a listov. Pozoruhodný objav tak naznačuje, že v oblasti pokrytej ľadovou vrstvou sa pravdepodobne v dávnej minulosti nachádzal boreálny les (tajga). Zároveň sa týmto spôsobom odhalila krehkosť ľadu, ktorý je čoraz menej odolný voči klimatickým zmenám. Autori štúdie upozorňujú, že jeho roztopenie môže spôsobiť nárast hladiny morí na celom svete približne o šesť metrov. "Môže sa zdať, že Grónsko je ďaleko, ale ľad sa môže roztopiť veľmi rýchlo, navýšiť hladinu oceánov a zaplaviť mestá ako New York, Miami či Dháka," hovorí autor štúdie Paul Bierman. 

Vedci objavili v Grónsku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vzorky z bývalej vojenskej základne Camp Century, ktorú americká armáda počas studenej vojny umiestnila vo vnútri ľadovca vysoko nad polárnym kruhom, pochádzajú z roku 2017. Dočasní obyvatelia základne pracovali na tajnej misii s názvom Projekt Iceworm, v rámci ktorého bolo v oblasti blízkej Sovietskemu zväzu umiestnených 600 jadrových rakiet. Armáda použila krycí manéver a označila základňu za polárnu vedeckú stanicu. Zatiaľ čo vojenská misia zlyhala, vedecký tím pokračoval vo svojej práci. Stratené jadro ľadu poskytuje priame dôkazy o tom, že sa hrubá ľadová vrstva za posledných milión rokov roztopila  a je veľmi citlivá na podnebie. "Ľadové štíty zvyčajne rozdrvia všetko, čo im stojí v ceste. Ale to, čo sme objavili, boli jemné rastlinné dokonale zachované štruktúry. Sú to fosílie, ktoré vyzerajú tak, že uhynuli iba včera. Poskytujú časovú kapsulu o tom, aké bolo kedysi Grónsko. Nič podobné sme už inde nenašli," poznamenal člen výskumného tímu Andrew Christ. 

Už v roku 2019, keď pozoroval prvé vzorky, zostal veľmi prekvapený, keď namiesto piesku a kamienkov uvidel vetvičky a listy. Podrobené boli dôkladnej analýze, ktorá naznačuje, že väčšina či dokonca celé Grónsko bolo počas posledných miliónov a možno aj pár stotisíc rokov bez ľadu. Zo zistení zároveň vyplýva, že ľad v Camp Century vzdialený asi 120 kilometrov od pobrežia a necelých 1300 kilometrov od Severného pólu sa úplne roztopil najmenej raz za posledných milión rokov. Počas obdobia bez ľadu bola pevnina veľká asi ako Aljaška a pokrývala ju vegetácia vrátane machu a možno aj stromov. Znepokojenie však vyvoláva fakt, že tieto teplé intervaly sú podobné tým, ktoré vznikajú v súčasnosti v dôsledku klimatických zmien spôsobenými ľuďmi. "Nejde o problém nasledujúcich dvadsiatich generácií. Toto je naliehavý problém na najbližších päťdesiat rokov," varoval Bierman. 

Mimoriadny objav v Grónsku hlboko pod ľadom: Vedci ešte nič podobné nezaznamenali

Podľa neho je pochopenie správania sa grónskeho ľadového štítu v minulosti rozhodujúce pre predpovedanie toho, ako bude v budúcnosti reagovať na otepľovanie podnebia a ako rýchlo sa bude topiť. Táto štúdia poskytuje zatiaľ najpresvedčivejšie dôkazy o tom, že Grónsko je krehkejšie a citlivejšie na zmenu podnebia oveľa viac ako sa predpokladalo. Vedci preto dôrazne upozorňujú na to, že veľká ľadová pokrývka je vážne ohrozená nenávratným roztavením.

Viac o téme: ĽadObjavGrónskoTopenie ľadovcov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu