Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

FOTO Od Antarktídy sa odlomil najväčší ľadovec na svete: Pozrite na ten kolos!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ANTARKTÍDA - Od Antarktídy sa odlomil obrovský kus ľadu s rozlohou Malorky a vznikol tak najväčší ľadovec na svete, informovala dnes Európska vesmírna agentúra (ESA). Vedci ľadovec označili ako A-76. Vo Weddellovom mori ho zachytili satelitné snímky európskej družice Sentinel-1. Obrí kus ľadu je 170 kilometrov dlhý a 25 kilometrov široký.

Rozloha 4320 kilometrov štvorcových robí z A-76 najväčší ľadovec na svete, čím preberá doterajšie prvenstvo od ľadovca označovaného ako A-23A, ktorý má približne 3880 kilometrov štvorcových. Nový velikán sa odlomil od šelfového ľadovca pomenovaného po polárnej prieskumníčke Edith Ronneovej. Názvy ľadovcov vznikajú podľa oblasti, kde boli prvýkrát zaznamenané, číslo určuje ich poradie. Ak sa rozlomí, pridávajú sa ďalšie písmená na koniec názvu.

Oddeľovanie nových ľadovcov v tejto oblasti je pomerne bežné, je súčasťou prírodných cyklov a nesúvisí s klimatickými zmenami, uviedol giaciológ Ted Scambos z Coloradskej univerzity. A-76 sa zrejme čoskoro rozpadne na dva až tri kusy. 

Nový ľadový útvar ako prví spozorovali britskí vedci, ich objav potom potvrdili americkí kolegovia po preskúmaní záberov z misie Sentinel-1, ktorá sa skladá z dvoch satelitov obiehajúcich okolo Zeme. Sentinel umožňuje celoročné sledovanie vzdialených oblastí, ako je Antarktída, bez ohľadu na počasie alebo svetlo a tmu.

Viac o téme: ĽadovecAntarktídaESASentinel-1
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu