Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

VIDEO Vynálezca vymyslel nový spôsob testovania na KORONAVÍRUS: Zabudnite na výtery, toto je lepšie!

(Zdroj: Youtube/99m)

AMSTERDAM - Holandský vynálezca prišiel s novou metódou testovania na koronavírus. Namiesto nepríjemného výteru z nosa a úst stačí, keď testovaná osoba zakričí alebo zaspieva. Poslúži k tomu vzduchotesná kabína, v ktorej častice zhromažďuje priemyselná čistička vzduchu. Projekt má zabezpečiť jednoduchšie a rýchlejšie testovanie, píše agentúra Reuters.

"Ak máte koronavírus, ste infekčný a kričíte, šírite desiatky tisíc vírusových častíc," uviedol autor metódy Peter van Wees. Zariadenie skúšal neďaleko jedného z oficiálnych testovacích centier na okraji Amsterdamu na práve otestovaných záujemcoch. "Zakričať si je vždy skvelé, teda keď vás nikto nepočuje," okomentovala revolučný spôsob 25-ročná Soraya Assoudová. Na test zašla kvôli plánovanému výletu do Španielska, ku ktorému je nutný jeho negatívny výsledok. 

Vírus vo van Weesovom zariadení podľa veľkosti identifikuje špeciálny merač, celý proces trvá zhruba tri minúty. Užitočné by to mohlo byť na miestach s veľkým počtom ľudí ako sú koncerty, letiská, školy či kancelárie. 

Vedci upozorňujú na najviac prehliadaný spôsob ochrany pred KORONAVÍRUSOM: Nepodceňujte ho!

Holandsko preveruje množstvo testovacích stratégií a rýchlu a funkčnú metódu by uvítalo, uviedol hovorca Holandského národného inštitútu verejného zdravia (RIVM). Úrady však podľa neho zatiaľ nedokážu odhadnúť, do akej miery je zariadenie úspešné pri odhaľovaní infikovaných jedincov, pretože o ňom nemajú dostatok informácií. 

Viac o téme: TestovanieKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu