Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V hlbinách Antarktídy objavili zvláštnu substanciu, zrejme pomôže vyriešiť marťanskú záhadu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MILÁNO - Vedci objavili marťanský minerál hlboko v ľadovom jadre z Antarktídy. Nález naznačuje, že krehká žltohnedá látka, známa ako jarosit, bola vytvorená na Zemi aj na Marse. Podľa odborníkov sú vďaka tomuto minerálu súčasťou Marsu údolia a iné veci.

Jarosit, krehký žltohnedý minerál, sa podľa najnovších vedeckých informácií nachádza ako na Zemi, tak aj na Marse. Je tvorený z prachu zachyteného v starodávnych ľadových usadeninách. Prvýkrát ho experti spozorovali na Marse v roku 2004. Tento objav sa dostal na titulné stránky novín, pretože na vytvorenie jarositu je potrebná voda spolu so železom, síranom, draslíkom a kyslými podmienkami. Na Marse nie je preto jeho tvorba vôbec jednoduchá. Vedci teda začali uvažovať o tom, ako je možné, že sa tam vyskytuje v takom hojnom množstve. Niektorí si mysleli, že ide o produkt odparenia malého množstva slanej, kyslej vody. Podľa Giovanniho Baccola, geológa na univerzite v Miláne-Bicocca a hlavného autora štúdie, by však alkalické čadičové skaly v kôre Marsu neutralizovali kyslú vlhkosť. Ďalšou teóriou bolo, že jarosit sa zrodil v masívnych ložiskách ľadu, ktoré Mars zahalili pred miliardami rokov. Ako ľadové platne časom rástli, v ľade sa hromadil prach, ktorý sa mohol premeniť na jarosit. Tento proces však nebol nikde v rámci slnečnej sústavy spozorovaný. 

V hlbinách Antarktídy objavili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/treasuremtnmining)

Na Zemi sa jarosit nachádza v hromadách banského odpadu, ktoré boli vystavené vzduchu a dažďu, nie je to ale bežné. Nikto nečakal, že sa ho podarí nájsť práve v Antarktíde. Nález prekvapil aj samotného Baccola. Ten totiž vo vrstvách 1620-metrového ľadového jadra hľadal minerály, ktoré by mohli objasniť cykly doby ľadovej. V najhlbšom bode jadra narazil na podivné častice prachu, ktoré pôsobili ako jarosit. Výskumný tím meral, ako minerál absorbuje röntgenové lúče. Skúmali tiež zrná pod silnými elektrónovými mikroskopmi, čím sa potvrdilo, že skutočne ide o jarosit. Experti svoje zistenia publikovali tento mesiac v časopise Nature Communications

Super objav na Marse: Preskenovali južný pól a pozrite, čo našli pod povrchom

Všetky zistenia naznačujú, že jarosit sa na Marse formuje rovnako ako na Zemi, tvrdí geochemička z Univerzity v Oklahome Megan Elwood Maddenová, ktorá sa výskumu nezúčastnila. Zaujíma ju však, či tento proces dokáže vysvetliť obrovské množstvo jarositu na Marse. "Na Marse nejde len o tenký film. Sú to metrové usadeniny," vysvetlila. 

V hlbinách Antarktídy objavili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Baccolo pripúšťa, že ľadové jadro obsahovalo iba malé množstvo jarositu, čiastočky menšie ako mihalnica alebo zrnko piesku. Na Marse je ale oveľa viac prachu ako v Antarktíde, ktorá zo severného kontinentu prijíma iba malé množstvo popola a špiny vo vzduchu. Viac popola by podľa jeho slov za správnych podmienok podporilo tvorbu jarositu. Zároveň dodal, že chce pomocou antarktických jadier preskúmať, či sú usadeniny ľadu zo starodávneho Marsu vhodné na tvorbu ďalších minerálov. "Toto je iba prvý krok k prepojeniu hlbokého antarktického ľadu s marťanským prostredím," dodal Baccolo.

Viac o téme: MarsAntarktídaJarosit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu