Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Super objav na Marse: Preskenovali južný pól a pozrite, čo našli pod povrchom

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: profimedia.sk)

WASHINGTON - Zvyšky vody, ktoré vedci pred niekoľkými rokmi objavili na povrchu Marsu, sa môžu skrývať v malých jazierkach pod jeho južným pólom. Podľa nového výskumu by ich mohlo existovať viac. Voda v jazerách je údajne mimoriadne slaná.

Vedci po celé desaťročia tušili, že pod polárnymi ľadovcami Marsu sa nachádza voda, tak ako je to aj na Zemi. V roku 2018 našli dôkazy o existencii takéhoto rezervoára, keď na Marse objavili jazero s priemerom 19 kilometrov, ktoré bolo ukryté pod približne 1,5 kilometrami ľadu na južnom póle. V rámci najnovšej štúdie výskumníci pomocou radarového prístroja MARSIS na palube kozmickej lode Mars Express Európskej vesmírnej agentúry preskenovali oblasť s rozmermi 250 x 300 kilometrov, ktorá obklopuje podzemné jazero. Následne zanalyzovali tieto radarové údaje technikami, ktoré sa predtým používali na detekciu jazier pod ľadovcami v Antarktíde. Takto zistili, že jazero má tekutú povahu a zároveň zmenšili jeho rozmery na veľkosť asi 20 x 30 kilometrov, uviedla spoluautorka štúdie Elena Pettinelliová, geofyzička na univerzite Roma Tre v Ríme. 

Super objav na Marse:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Pettinelliová a jej kolegovia navyše identifikovali ďalšie tri jazerá s veľkosťou 10 x 10 kilometrov. Vedci tvrdia, že tieto menšie časti vody oddeľujú od hlavného jazera pásy suchej horniny a sú mimoriadne slané. Vysoký obsah soli udržiava vodu v tekutom stave aj napriek extrémne chladným podmienkam na dne ľadovcov. Aj keď sa polárny ľad na Marse môže mierne topiť kvôli vyšším poludňajším teplotám, experti nepovažujú za pravdepodobné, že tieto procesy stoja za vznikom záhadných jazier. Predpokladajú, že táto slaná voda môže byť zvyškom väčšej vodnej plochy, ktorá úplne zmizla z povrchu, a preto môže byť stará milióny alebo dokonca miliardy rokov. Jazerá sa mohli vytvoriť v dôsledku teplejšej globálnej klímy v minulosti Marsu. "Toto je zložitý vodný systém, nie nejaký rybník," uviedla Pettinelliová. Podobné jazerá sa podľa nej môžu nachádzať aj inde na červenej planéte. 

Super objav na Marse:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Celkovo možno povedať, že ak sú tieto jazerá zvyškami vody, ktorá bola kedysi na povrchu, určite mohli predstavovať vhodný biotop pre život, skonštatovali vedci. Na zistenie pravdivosti tohto výroku je potrebné vyvŕtať do ľadu 1,5-kilometrovú dieru, čo ale podľa v súčasnosti dostupných technológií nie je možné. Výskumníci plánujú v budúcnosti hľadať podobné siete jazier inde na južnom póle a možno aj na severnom póle Marsu.

Viac o téme: MarsJazeroObjav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu