Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Vedci objavili nový druh orchidey: Do svojho kvetináča si túto hrôzu určite nezasadíte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Medzi druhmi, ktoré boli novo objavené v tomto roku, je tiež rastlina, o ktorej sa hovorí ako o "najškaredšej orchidei na svete", informoval spravodajský portál BBC. Za jej objavom v lesnom poraste na Madagaskare stoja londýnske Kráľovské botanické záhrady a ich partnerské laboratória.

Rastlina s dohneda sfarbenými kvetmi veľkými 11 milimetrov dostala latinské pomenovanie Gastrodia agnicellus. Aj keď orchidey sú väčšinou preslávené krásou svojich kvetov, novo identifikovaný druh sami spolupracovníci Kráľovských botanických záhrad opísali ako "skôr škaredý". Rastlina nemá listy, nevykonáva fotosyntézu a závisí na hubách. Botanici ju klasifikovali ako ohrozenú, zároveň ale podotýkajú, že sa vyskytuje v malom množstve v národnom parku, takže má už určitú ochranu.

Spolupracovníci botanických záhrad v londýnskom Kew v tomto roku novo pomenovali celkovo 156 nových rastlín a húb. Každý druh má podľa nich svoje vlastné kvality a môže predstavovať potenciál pre ľudstvo. Niektoré druhy môžu byť využité ako plodina, liečivo alebo sa stať zdrojom príjmov pre miestnych obyvateľov. Jednou z užitočných a zároveň vzhľadných novoobjavených rastlín je Ipomoea noemana, prezývaná ranná sláva, už predtým známa ľuďom žijúcim vysoko v peruánskych Andách, ktorí jedia jej sladké fialové hľuzy.

Za niektorými doteraz neznámymi druhmi nemuseli pritom britskí odborníci chodiť nijako ďaleko. Nový druh muchotrávky bol nájdený priamo na okraji londýnskeho letiska Heathrow. Mykológ, ktorý objav urobil, pomenoval hubu Cortinarius heatherae po svojej manželke Heather.

Viac o téme: OrchideaObjavVedciMadagaskar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu