Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS Bill Gates varoval pred pandémiou, teraz predpovedá, kedy sa skončí

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/AP, Gian Ehrenzeller/Keystone via AP)

SAN FRANCISCO - Spoluzakladateľ Microsoftu a filantrop Bill Gates prišiel s nápadom, ako ukončiť koronakrízu. Záleží však na tom, či žijete v bohatých krajinách, ako napríklad USA, alebo, naopak, v rozvojovom svete. Tí chudobnejší totiž podľa amerického miliardára budú bojovať s pandémiou o niečo dlhšie.

Experti z rôznych krajín sa neustále snažia o vyvinutie účinnej očkovacej látky proti novému koronavírusu. Medzičasom však miliardár a známy filantrop Bill Gates, ktorý ľudstvo už roky varuje pred podobnou krízou, prišiel s nápadom, ako dať pandémii vírusu SARS-CoV-2 raz a navždy zbohom. Všetko však závisí na tom, či žijete v bohatšom alebo rozvojovom svete. "Inovačný plán v oblasti rozširovania diagnostiky, nových terapeutík a vakcín je v skutočnosti dosť pôsobivý. To mi dáva pocit, že v bohatých štátoch sveta by sme mali byť schopní do veľkej miery koronakrízu ukončiť do konca roku 2021 a v ostatných častiach sveta do konca roku 2022," prezradil Gates v rozhovore pre časopis Wired

KORONAVÍRUS Bill Gates varoval
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Carolyn Kaster)

Podnikateľ, ktorý financuje lekársky výskum a vakcinačné programy prostredníctvom Nadácie Billa a Melindy Gatesovej, nie je žiadna naivka. Veľmi dobre si uvedomuje, že ukončenie koronakrízy nevyrieši iné svetové problémy Aj naďalej budú mnohé štáty bojovať so zlou ekonomickou a hospodárskou situáciou a experti sa opäť začnú venovať vývoju liekov proti HIV, malárii alebo detskej obrne. 

KORONAVÍRUS Bill Gates varoval
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V rozhovore okrem iného Gates skritizoval postup prezidenta Donalda Trumpa vo vývoji vakcíny. Ďalej vyjadril nesúhlas s tým, ako USA pristupovalo k pandémii v prvých mesiacoch. Američania boli ešte pred pár mesiacmi skeptickí a väčšina z nich koronavírus nebrala vážne. Gates sa dokonca stal terčom konšpiračných teórií. Aj naďalej však verí, že expertom sa podarí už čoskoro vyvinúť účinnú vakcínu. Vzhľadom na výrobu a distribúciu látky bude ale pravdepodobne dostupná len v bohatších krajinách. 

Viac o téme: PandémiaBill GatesKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu