Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KORONAVÍRUS Británia chce zvýšiť počet testov a odhaľovať bezpríznakových infikovaných

Britký minister zdravotníctva Matt Hancock
Britký minister zdravotníctva Matt Hancock (Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File)

LONDÝN - V snahe detekovať aj bezpríznakových jedincov a spomaliť tak šírenie infekcie plánuje Británia zvýšiť počet testov na koronavírus, oznámil v stredu britský minister zdravotníctva Matt Hancock.

Šéf britského zdravotníctva chce týmto spôsobom "vyplniť medzeru" v odhaľovaní skutočného počtu nakazených, keďže mnohí z nich môžu byť infikovaní a príznaky koronavírusu neprejavovať, píše agentúra Reuters.

Zvyšovanie počtu testov by sa malo začať v Anglicku, kde chcú zdravotnícke úrady do októbra každé dva týždne otestovať 150.000 ľudí. Momentálne sa v rovnakom časovom období vykoná 28.000 testov. Rezort zdravotníctva by neskôr chcel testovanie rozšíriť do ostatných častí Británie - Škótska, Walesu a Severného Írska. Cieľom britskej vlády je dosiahnuť 400.000 týždenných testov v celej krajine.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


"Testovať na koronavírus budeme v bezprecedentnom rozsahu," povedal Hancock. "Umožní nám to ďalej konkretizovať oblasti, kde potenciálne môže byť nákaza rozšírená, a pokračovať v našom boji spomaliť šírenie ešte pred zimou," citoval ministra zdravotníctva britský denník The Guardian. Británia je európskou krajinou s najvyšším počtom úmrtí - viac ako 41.000 - na chorobu COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje. Zároveň je po Španielsku štátom s druhým najväčším počtom prípadov nákazy v Európe - viac ako 322.000. V rámci britských ostrovov je najviac postihnutou časťou Anglicko.

Viac o téme: Veľká BritániaKoronavírusMatt HancockCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu