Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slováci, už dnes v noci pozerajte na oblohu: Zjaví sa plejáda úkazov, uvidíte aj štyri planéty!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Už dnes v noci nastane tohtoročné maximum meteorického roja Perzeidy. Na Mesiacom osvetlenej oblohe mimo mesta budeme môcť pozorovať priemerne 50 meteorov za hodinu. Okrem toho sa nám ale naskytne aj jedinečný pohľad na štyri najjasnejšie planéty Slnečnej sústavy.

Prvá zmienka o Perzeidoch pochádza z tretieho storočia nášho letopočtu v súvislosti s umučením svätého Vavrinca. Ten bol jedným z cirkevných hodnostárov strážiacich majetok v Rímskej ríši. Niekoľko dní po jeho poprave 10. augusta 258 podľa ľudí z nočného neba padali trblietavé slzy. Práve na základe tejto udalosti sa Perzeidom ľudovo hovorí aj "slzy svätého Vavrinca". Že ide o astronomický úkaz, dokázal až taliansky astronóm Giovanni Schiaparelli v druhej polovici 19. storočia. Ako prvý na svete objavil primu súvislosť meteorov s kométami a dokonca určil, že pôvodom Perzeíd je prach z periodickej kométy 109P Swift-Tuttle. 

Slováci, už dnes v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Meteory pozorujte v noci medzi polnocou a štvrtou ráno

Prvé meteory z Perzeíd sú spravidla pozorované už 24. júla, tie posledné 24. augusta. Najviac ich padá okolo maxima, ktoré tento rok nastane v stredu v popoludňajších hodinách. Keďže po maxime už ale ich aktivita prudko klesá, najvhodnejšie je úkaz pozorovať dnes v noci ešte pred maximom. Podmienky tento rok nie sú ideálne; Mesiac bude rušiť svojím svitom, kvôli čomu nebude možné zbadať tie najslabšie meteory. Najvhodnejší čas na pozorovanie nastane v druhej polovici noci, teda medzi polnocou a štvrtou hodinou ráno, kedy súhvezdie Persea s radiantom roja vystúpi najvyššie nad obzor. "Na pozorovanie bude najvhodnejšie miesto desiatky kilometrov ďaleko od miest s čo najlepším výhľadom do všetkých strán. Ďalekohľad nebudete potrebovať, meteory vylietavajú náhodne po celej oblohe a sú dosť výrazné na pozorovanie voľným okom. Ak si meteory budete chcieť odfotiť, najvhodnejší je na to fotoaparát s možnosťou dlhej expozície a so širokouhlým objektévom, napríklad nejaká zrkadlovka," radí astronóm Petr Horálek. 

Slováci, už dnes v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Astronomy Picture of the Day/Petr Horálek)

Pozorovanie spestrí plejáda krásnych nebeských objektov

Už zvečera budeme môcť vidieť úsek Mliečnej dráhy. Tiahnuť sa bude cez celú oblohu a v smere k jej centru nad juhom budeme môcť pozorovať planétu Jupiter a na východ aj Saturn. Pred 23. hodinou večer bude na východe vychádzať Mars, ktorý sa 13. októbra ocitne najbližšie k Zemi. Nad východo-severovýchodom sa objaví súhvezdie Býka, ktorému dominujú hviezdokopy Hyády a Plejády. Okolo druhej hodiny ráno nad severovýchodom začne stúpať nad obzor veľmi jasná Venuša, ktorú zo severu doplní hviezdokopa M35 v súhvezdí Blížencov. Skoro ráno zas vyjde Orion. Značne lepšie podmienky na pozorovanie Perzeíd nastanú budúci rok, kedy bude Mesiac na večernej oblohe len krátko. Ideálne budú v roku 2023, kedy nov nastane len tri dni po maximu roja. 

Viac o téme: Meteorický rojPerzeidy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu