Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Máte podozrenie, že ste sa nakazili koronavírusom? V tom prípade neužívajte tieto lieky proti kašľu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Kašeľ je jedným z najcharakterickejších príznakov nákazy koronavírusom. Mnohí ľudia preto vtedy siahajú po prípravkoch, ktoré obsahujú dextrometorfán. Nový výskum však naznačuje, že tieto lieky vedia viac uškodiť, ako pomôcť.

Nové prevratné zistenie o koronavíruse: Je to len ďalší dôkaz o tom, že...

Medzinárodný tím vedcov minulý štvrtok uviedol, že účinná látka vo viacerých sirupoch proti kašľu zvyšuje replikáciu vírusu SARS-CoV-2. Zistili to na základe výskumu, ktorý prebiehal v laboratórnych podmienkach. Zdá sa, že lieky proti kašľu s obsahom dextrometorfánu môžu zhoršiť priebeh koronavírusu.

Máte podozrenie, že ste
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Je obzvlášť dôležité, aby sa týmto liekom vyhýbali ľudia, ktorí majú podozrenie na nákazu. Dextrometorfán totiž potlačuje signály mozgu, ktoré spúšťajú reflex na kašľanie. Ide pritom o kľúčovú zložku prakticky všetkých voľnopredajných liekov proti kašľu. Dextrometorfán obsahuje napríklad robitussin, benylin, triaminic či theraflu. Testy v parížskom Pasteurovom inštitúte vykonané na opiciach dokázali, že keď je dextrometorfán zavedený do ich buniek v Petriho miskách, následné pridanie vírusu spôsobí jeho rast. Tieto zistenia boli publikované v časopise Nature.

Máte podozrenie, že ste
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ďalšie látky, ktoré vedci testovali, by mohli pomôcť pri vytvorení protilátky proti koronavírusu. Ich pozornosť sa sústreďuje najmä na látku, ktorá sa objavuje v červoch žijúcich v Stredozemnom mori. "Liečba, ktorá bude účinná v boji s COVID-19, bude kombinovaná," domnieva sa farmakológ Nevan Krogan z Kalifornskej univerzity. Pokiaľ vedci využijú svoje poznatky o tom, kde a ako by sa mohol vírus narušiť, dokázali by vytvoriť silný kokteil liekov, ktorý by ho účinne napadol.

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19Liek proti kašľu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu