Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nové prevratné zistenie o koronavíruse: Je to len ďalší dôkaz o tom, že...

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

WASHINGTON - Koronavírus je cievne ochorenie, tvrdí štúdia zverejnená v aprílovom vydaní odborného časopisu The Lancet. Podľa americkej webovej stránky Salon sa tým vysvetľuje rôznorodosť symptómov spájaných s nákazou, napríklad opuchnuté a zapálené prsty na chodidlách či zápalové ochorenie u detí.

Zo štúdie vyplýva, že koronavírus môže byť zároveň ochorením dýchacích ciest i ciev. Vedci skúmali endoteliárne bunky ľudí s viacerými zdravotnými potiažami, ktorým diagnostikovali COVID-19 a odhalili isté súvislosti. Napríklad 71-ročný muž s transplantovanou obličkou zomrel na zlyhanie niekoľkých orgánov. Po analýze obličky sa ukázalo, že sa vírus replikoval v endoteliárnych bunkách (bunky, ktoré tvoria hranicu medzi cievnou sústavou a tkanivami a ovplyvňujú presun látok cez cievnu stenu). Zápalové bunky spojené s endoteliárnymi sa našli aj v srdci, tenkom čreve a pľúcach nebohého. Zlyhaním mnohých orgánov trpela taktiež 58-ročná žena s cukrovkou a vysokým krvným tlakom, ktorá zomrela na srdcovú zástavu. Aj u nej sa našli poškodené bunky endotelu v pľúcach, srdci, obličkách a pečeni. 

Nové prevratné zistenie o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Autori štúdie napísali, že pri ochorení COVID-19 sa ako vstup do buniek využívajú receptory ACE2, čo sú enzýmy nachádzajúce sa na vonkajšej stene buniek pľúc, ciev, srdca, obličiek a čriev. Vysvetľuje to, prečo sa COVID-19 prejavuje toľkými rôznymi príznakmi. Šéf amerického zväzu verejného zdravotníctva Georges Benjamin výskum považuje za významný prínos na pochopenie koronavírusu, pretože sa pri COVID-e 19 často objavujú komplikácie, ktoré nie sú pri dýchacích ochoreniach bežné. 

Experti varujú pred skrytou hrozbou pandémie: TOTO svet rozhodne nemôže zanedbať!

Podobne kladne štúdiu zhodnotil šéf centra pre zdravotnícke inovácie Russell Medford. "Opisuje dôkaz o mikroskopickom poškodení a vírusovej infekcii v cievach vo viacerých orgánoch u troch pacientov s koronavírusom. Je to len ďalší dôkaz o tom, že SARS-CoV-2 môže infikovať a poškodiť okrem pľúc ďalšie orgány ako obličky, srdce, črevá a pečeň tým, že poškodí endoteliárne bunky, ktoré pokrývajú vnútornú stenu ciev." 

Nové prevratné zistenie o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Yesica Fisch)

Predtým, než bola táto štúdia publikovaná, sa vedci pozastavovali nad tým, že medzi bežné symptómy koronavírusu patria krvné zrazeniny. Mätúce však neboli samotné zrazeniny, ale fakt, že ich vzniku nezabránilo podávanie látok proti zrážanlivosti krvi a že ľudia mohli zomrieť na mozgovú mŕtvicu. V máji sa v jednom výskume objavila informácia, že u 30 percent pacientov s ťažkým priebehom COVID-u 19 sa objavili nebezpečné krvné zrazeniny. 

Viac o téme: CievyKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu