Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Máme dôvod na radosť! Michal a Tomáš vyvinuli náramok, ktorý pomáha chrániť pred KORONAVÍRUSOM

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PRAHA – Dvojica Čechov vyvinula náramok, ktorý môže pomôcť pri dodržiavaní rozstupov v rámci opatrení proti šíreniu nákazy koronavírusu SARS-CoV-2. Používateľ náramok nemusí nastavovať a ani sa oň starať, stačí ho raz za týždeň nabiť.

Informoval o tom vo štvrtok spravodajský portál Novinky.cz. Zariadenie nazvané Proximity monitor sa nosí ako hodinky. Jeho úlohou je upozorniť nositeľa, keď sa priveľmi priblíži k ďalšej osobe.

Náramok vyvinul Michal Kuzmiak s Tomášom Ječným, ktorý mal na starosti technickú stránku zariadenia. Vyrobili aj niekoľko prvých prototypov náramku.

Prístroj vyhľadáva ďalšie náramky v okolí a začne vibrovať a blikať červeným svetlom, keď sa nejaká osoba priblíži na menej, ako je odporúčaná vzdialenosť. Prístroj využíva technológiu Bluetooth.

Máme dôvod na radosť!
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP)

Potenciál zariadenia je podľa Ječného oveľa väčší, pretože sa k nemu dajú pridávať ďalšie funkcie. Náramok takisto spĺňa nároky GDPR v oblasti ochrany súkromia.

Náramok má podľa Kuzmiaka využitie najmä v komunitách, napríklad v domovoch dôchodcov a liečebných zariadeniach, kde sa nachádzajú najviac ohrozené skupiny obyvateľstva.

„Naše riešenie jednoducho ustráži odporúčané rozstupy pacientov i personálu,“ povedal.

Náramok by mohol byť využitý i v školách a firmách. V takom prípade je však nevyhnutné, aby ho nosili všetci, inak toto riešenie nebude funkčné.

Používateľ náramok nemusí nastavovať a ani sa oň starať, stačí ho raz za týždeň nabiť.

Viac o téme: ČeskoVedciNáramokCovid-19KoronavírusProximity monitor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu