Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vedci varujú: Uzdravili sme ozónovú dieru, ale spôsobilo to ďalšie enviromentálne problémy!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: youtube/News, Science, Tech and Health)

TORONTO - Nová štúdia zistila, že látky, ktoré mali nahradiť chemikálie poškodzujúce ozónovú vrstvu, môžu spôsobiť poriadne škody. Vedci doposiaľ netušia, ako čiastočky týchto chemických látok môžu ohroziť ľudské zdravie či životné prostredie. Varujú však, že proces kontaminácie môže byť globálny.

Medzi chemikálie, ktoré poškodzujú ozónovú vrstvu, patrí napríklad chlórfluórovaný uhľovodík. Ten sa používa v starších klimatizačných zariadeniach. Chemikálie poškodzujúce ozónovú vrstvu boli pred pár rokmi nahradené inými alternatívami. Vďaka Montrealskému protokolu sa podarilo zachrániť ozónovú vrstvu a bol označený za najúspešnejšiu globálnu environmentálnu akciu.

Vedci varujú: Uzdravili sme
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ako však dokazuje výskum vedcov z York University a vládnej agentúry Environment and Climate Change Canada, nie je čomu tlieskať. "Zlé" chemikálie totiž nahradili perfluóralkylkarboxylové kyseliny s krátkym reťazcom (scPFCA), ktoré sa používajú v elektronickom priemysle a stavebníctve. Patria k širšej skupine polyfluóralkylových látok známych ako PFAS alebo "večné chemikálie". Dôvod tohto názvu je doba, ktorú dokážu pretrvať v životnom prostredí. Okrem toho môžu spôsobiť množstvo zdravotných komplikácií, ako napríklad rakovinu. 

Opatrenia, ktoré zaviedli pred 30 rokmi, zabrali! TOTO sa vďaka nim stalo so Zemou

Vedci nedávno objavili rastúcu koncentráciu scPFCA vo vzorkách z ľadových jadier z Arktídy. "Ľadové jadrá sú užitočné, pretože fungujú ako časová kapsula a poskytujú záznam o kontaminácii," uviedla Cora Youngová, odborná asistentka a chemička životného prostredia v York University. Podobný proces sa podľa nej vyskytuje na celej planéte. Vedci preto predpokladajú, že kontaminácia chemikáliami je globálna. 

Vedci varujú: Uzdravili sme
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/VOA News)

Štúdia, ktorá bola zverejnená v časopise Geophysical Research Letters, sa zatiaľ nezaoberala dopadmi chemikálií na zdravie človeka či životné prostredie. V dokumente sa však uvádza, že chemikálie "sú odolné voči degradácii životného prostredia a môžu mať nepriaznivý vplyv na zdravie ľudí". V životnom prostredí sa totiž nerozložia, preto sa ľahko dostávajú do vody alebo potravy. Konzumáciou kontaminovanej vody a jedla sa môžu potom chemikálie hromadiť v ľudskom organizme.

Viac o téme: ChemikálieŽivotné prostredieOzónová vrstva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu