Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vedci dvíhajú varovný prst: Nad Antarktídou je najväčšia ozónová diera posledných rokov

Ozónová diera
Ozónová diera (Zdroj: YouTube/ European Space Agency, ESA)

BRUSEL - Nad Antarktídou sa teraz nachádza jedna z najväčších a najhlbších ozónových dier za posledných pätnásť rokov. Informovali o tom vedci európskej služby Copernicus. Diera podľa nich už ale dosiahla maximálnu veľkosť.

"Vývoj a rozsah ozónových dier sa z roka na rok líši. Tohtoročná ozónová diera je podobná tej z roku 2018, ktorá bola tiež pomerne rozsiahla," uviedol riaditeľ európskej služby monitorovania atmosféry Copernicus Vincent-Henri Peuch. "Rozhodne patrí medzi najväčšie za posledných zhruba pätnásť rokov," dodal.

Podľa Peucha aktuálny vývoj nad Antarktídou potvrdzuje dôležitosť takzvaného Montrealského protokolu z roku 1987, ktorý zastavil výrobu látok ohrozujúcich ozónovú vrstvu. Týkalo sa to najmä freónov, ktoré sa masovo používali ako nosné plyny v tlakových sprejoch alebo ako chladiace médium v chladničkách. Ozónová vrstva chráni Zem pred rakovinotvorným ultrafialovým žiarením zo Slnka. Nad Antarktídou sa vytvára každoročne. Vedci ale dúfajú, že by mohla vďaka obmedzeniu škodlivých látok v nadchádzajúcich desaťročiach úplne zmiznúť.

Viac o téme: Ozónová dieraVedciAntarktídaCopernicus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu