Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Brusel plánuje zakázať výrobky dennej potreby: Západ o ne už nejaví záujem, alternatívy však ešte hľadajú!

Európska únia plánuje zakázať chemikálie vo výrobkoch dennej potreby
Európska únia plánuje zakázať chemikálie vo výrobkoch dennej potreby (Zdroj: SITA, gettyimages)

PRAHA - Európska únia rokuje o zákaze až 10.000 perfluórovaných a polyfluórovaných látok (PFAS) a chce hľadať alternatívy. Látky, ktoré sú známe tiež ako večné chemikálie, škodia organizmom aj celým ekosystémom. Bežne ich ľudia poznajú vďaka jedinečným vlastnostiam, ako je tepelná odolnosť alebo odpudzovanie mastnoty.

Časť večných chemikálií bude pravdepodobne výrazne obmedzená na trhu od roku 2026/2027. Vyplýva to z vyjadrení, ktoré ČTK poskytla Lenka Mcgachy z Vysokej školy chemicko-technologickej v Prahe. Obmedzením PFAS sa zaoberá Európska únia, aktuálne sa koná verejné konzultačné obdobie, ktoré sa skončí v septembri. „PFAS sú syntetické organické látky, ktoré majú široké využitie v stovkách priemyselných a spotrebiteľských výrobkov. Medzi typické výrobky obsahujúce PFAS patrí vodeodolné oblečenie či nepriľnavé povrchy kuchynského riadu známe ako Gore-Tex alebo Teflon,“povedala McGachy.

Ministerstvo životného prostredia spúšťa v septembri štvrtú výzvu na obnovu starších domov (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Tieto látky obsahujú jednu z najsilnejších chemických väzieb v organickej chémii, väzbu medzi uhlíkom a fluórom. Tá im prepožičiava jedinečné vlastnosti, zároveň je ale príčinou ich hlavného problému. Sú perzistentné, teda je veľmi náročné ich odbúrať. Veľmi ľahko sa pritom šíria v prostredí, môžu prechádzať pôdou a kontaminovať zdroje pitnej vody. Ich odstránenie je podľa vedkyne veľmi náročné a nákladné. Niektoré zložitejšie molekuly PFAS sa podľa vedkyne dokážu rozkladať, ale nakoniec z nich vznikne iná PFAS, ktorá je v životnom prostredí horšie odbúrateľná. Príkladom takýchto látok sú kyseliny perfluóroktánová (PFOA) alebo perfluóroktánsulfónová (PFOS).

„Hladiny PFOS v dažďovej vode v Európe prekračujú normu EÚ pre kvalitu životného prostredia pre povrchové vody. Okrem toho PFOS priamo kontaminovali zdroje pitnej vody vo viacerých európskych krajinách. A tak ako napríklad mikroplasty boli objavené v ľudskom materskom mlieku, a dokonca aj v ľudskej krvi,“uviedla vedkyňa. PFOS a jej soli sú od roku 2009 zahrnuté do Medzinárodného štokholmského dohovoru, ktorého cieľom je vylúčiť ich používanie. Dohoda od roku 2020 upravuje aj celosvetovú elimináciu PFOA. V reakcii na pretrvávajúce škodlivé emisie Dánsko, Nemecko, Holandsko, Nórsko a Švédsko predložili Európskej agentúre pre chemické látky (ECHA) návrh na ich obmedzenie.

V návrhu obmedzenia sa uvádza, že by sa malo čo najviac zamedziť uvoľňovaniu PFAS do životného prostredia. Cieľom návrhu je zníženie emisií PFAS do prostredia o 96 percent za 30 rokov od prijatia. Keďže PFAS sú chemicky veľmi stabilné, je dôležité zohľadniť ich uvoľňovanie vo všetkých fázach životného cyklu, teda pri výrobe, použití a likvidácii. Okrem zákazu sa zvažujú aj časovo obmedzené výnimky, a to v rozmedzí 18 mesiacov až 12 rokov. Táto možnosť sa zdá podľa vedkyne najpravdepodobnejšia. Niektoré látky totiž nemajú náhradu, ide napríklad o membrány oblekov pre pracovníkov v ropnom a plynárenskom priemysle, vďaka ktorým sú obleky odolné proti šíreniu plameňa.

Viac o téme: Európska úniaPfasZákaz večných chemikálií
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu