Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS a kuchyňa: Toto kupujte a varte, ak ste v 14-dňovej karanténe

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LOS GATOS - Nielen na Slovensku, ale na celom svete zo dňa na deň pribúda čoraz viac prípadov nakazenia koronavírusom. Ľudia sa neustále zásobujú, niektorí sú v povinných domácich karanténach. Otázkou preto aj naďalej zostáva, aké potraviny je najlepšie nakupovať. Výživová poradkyňa radí, čo doma potrebujete viac než čokoľvek ostatné.

Ľudia čoraz viac prepadajú panike kvôli novému typu koronavírusu. Trápia ich najmä domáce zásoby a strach, že ich rodina skončí o vode a chlebe. Podľa výživovej poradkyne Marlene Kochovej z kalifornského Los Gatos to ani zďaleka nie je pravda. "So zásobami potravín v mrazničke budete mať doma dostatok ingrediencií na to, aby ste nakŕmili celú domácnosť," snaží sa upokojiť situáciu. Podľa jej slov je základom zaobstarať si veľa proteínov.

Viac informácií sa dočítate na stránke KoronavírusSlovensko2020

Zásobte sa bielkovinami

Kochová vo všeobecnosti odporúča, aby ste v domácich zásobách mali potraviny obsahujúce aspoň 113 gramov bielkovín na osobu. "Do mrazničky odporúčam dať rôzne balenia chudého mletého hovädzieho alebo morčacieho mäsa, kuraciny alebo kreviet." Dodáva, že ak to aj s mäsom preženiete, nevadí. Môžete ho využiť v lete počas grilovačky. Nezabudnite tiež zamraziť mrazenú zeleninu či ovocie. Dobrou správou je, že aj v mrazenej forme majú rovnakú nutričnú hodnotu ako čerstvé varianty. Nemusíte sa preto báť vitamínového deficitu.

Pred tým, než dáte
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Zriaďte si "pandemickú" špajzu

Konzervované a sušené výrobky sú tým najlepším, čo môžete v čase pandémie kúpiť v obchode. Okrem toho vám v špajzi vydržia doslova večnosť. Popremýšľajte aj nad tuniakom v konzerve, sardinkami, sušenými paradajkami alebo konzervovanými strukovinami. Na škodu nie sú ani sušené huby, ktoré môžete využiť úplne rovnako ako čerstvé. Rasca je ďalšou čarovnou potravinou, ktorá obohatí aj jednoduché jedlo. Nezabudnite ani na iné koreniny - červená paprika, čili, cesnakové korenie, mletý zázvor, kurkuma, karí korenie alebo sušené bylinky. S týmto všetkým si viete pripraviť niekoľko vynikajúcich a zdravých jedál. 

KORONAVÍRUS a kuchyňa: Toto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Kochová radí, aby ste konzervovaného tuniaka skombinovali s nejakou krémovou polievkou s nízkym obsahom sodíka. Pridajte sušené artičoky alebo paradajky a máte pripravenú netradičnú pochúťku. Takisto môžete skúsiť ovsené alebo mandľové mlieko namiesto kravského. 

Alternatívy aj pre vegetariánov

Pokiaľ máte doma vegetariána alebo ste ním sám, nezúfajte. Namiesto mäsa si domov nakúpte zásoby strukovín, ako napríklad cíceru. Vďaka tejto superpotravine si môžete urobiť výživné rizoto, cestoviny so zeleninou alebo humus. Nezabudnite ani na kel a špenát, ktorý sa okrem toho výborne hodí aj do smoothies. Nakúpte si napríklad mrkvu, v chladničke vydrží pozoruhodne dlhý čas. Určite zužitkujete aj inú koreňovú zeleninu, vďaka ktorej si môžete pripraviť hneď niekoľko vegetariánskych jedál. 

Cícer zo všetkých druhov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Vyskúšajte niečo sladké

Mnohí majú doma väčšiu chuť na sladké, než kdekoľvek inde. V čase karantény máte kopec času na pečenie rôznych sladkých dobrôt. Kochová odporúča do dezertov pridávať banány. Môžete si tak dopriať celú plejádu maškŕt, od banánového chlebu, po nepečenú smotanovú tortu s banánmi až po zdravú variantu, v ktorej použijete napríklad biely jogurt, banán, med, oriešky a obľúbenú granolu.

Viac o téme: PotravinyKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu