Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

KORONAVÍRUS Európska komisia predstavila plán na postupné uvoľnenie karanténnych opatrení

Šéfka EK Ursula von der Leyenová Zobraziť galériu (3)
Šéfka EK Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP/John Thys)

BRUSEL - Európska komisia v stredu v spolupráci s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom predložila európsky plán na postupné ukončenie opatrení zavedených na zabránenie šírenia pandémie koronavírusu.

Komisia zdôraznila, že krízové opatrenia, ktoré prijali členské štáty a EÚ, spomalili šírenie vírusu a zachránili tisíce životov, avšak tieto opatrenia a s nimi spojená neistota ovplyvňujúca ľudí, spoločnosť a hospodárstvo nemôžu trvať "donekonečna".

"Zachraňovanie životov a ochrana Európanov pred koronavírusom je prioritou číslo jeden. Zároveň je čas pozerať sa dopredu a sústrediť sa na ochranu živobytia. Európania sa oprávnene pýtajú, kedy a v akom poradí je možné rušiť ochranné opatrenia," uviedla šéfka EK Ursula von der Leyenová v správe pre médiá. A dodala, že eurokomisia vypracovala súbor usmernení, kritérií a opatrení, ktoré poskytujú základ pre ďalšie premyslené kroky.

Šéfka EK Ursula von
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/John Thys)

Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová upozornila, že návrat k normálnosti po koronakríze si bude vyžadovať koordinovaný prístup medzi členskými štátmi založený na vede a na duchu solidarity. To znamená, že národné systémy zdravotnej starostlivosti by mali byť schopné zvládnuť nárast nových prípadov koronavírusu a mali by mať k dispozícii základné lieky a vybavenie, ako aj kapacity na testovanie a sledovanie nákazy.

Európska cestovná mapa uznáva osobitosti každej členskej krajiny a stanovuje niekoľko kľúčových zásad: správne načasovanie, celoeurópsky prístup a koordinovanú postupnosť krokov. Epidemiologické kritériá majú dokázať, že šírenie choroby sa dlhodobo znížilo a stabilizovalo, a musí existovať záruka dostatočnej kapacity systémov zdravotníctva so zohľadnením miery obsadenosti jednotiek intenzívnej starostlivosti, dostupnosti zdravotníckych pracovníkov a zdravotníckych materiálov.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Netreba tiež zabudnúť na primeranú monitorovaciu kapacitu, čo zahŕňa aj rozsiahle testovanie, rýchlu detekciu a izoláciu infikovaných osôb. Celoeurópsky prístup znamená, že načasovanie a spôsoby uvoľnenia ochranných opatrení sa uskutočnia podľa spoločného rámca, ktorý bude založený na vedeckých poznatkoch s dôrazom na vyváženie prínosov pre verejné zdravie so sociálnymi a ekonomickými záujmami.

Znamená to aj koordináciu postupov medzi členskými štátmi s cieľom zabrániť ďalším negatívnym účinkom pandémie a vzájomnú a rýchlu informovanosť o týchto krokoch medzi členskými štátmi a eurokomisiou. Postupné rušenie ochranných opatrení si podľa EK vyžaduje aj niektoré sprievodné opatrenia, ako je napríklad zhromažďovanie harmonizovaných údajov - aj za pomoci digitálnych nástrojov, ale pri plnom zabezpečení ochrany súkromia.

Patrí sem aj rozšírenie testovacej kapacity a harmonizácia testovacích metodík a tiež zvýšenie kapacity a odolnosti vnútroštátnych systémov zdravotnej starostlivosti, najmä na riešenie predpokladaného nárastu infekcií po zrušení reštriktívnych opatrení, posilňovanie lekárskych kapacít a zaistenie dostatočného množstva osobných ochranných prostriedkov.

Šéfka EK Ursula von
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Francois Lenoir)

V neposlednom rade je to vývoj bezpečných a účinných spôsobov liečby a liekov, ako aj vývoj a rýchle zavedenie účinnej vakcíny proti novému typu koronavírusu. Komisia členským štátom odporúča, aby uvoľňovacie opatrenia boli postupné a aby bol medzi jednotlivými krokmi dostatočný čas na zmeranie vplyvu prijatých opatrení.

Kontroly na vnútorných hraniciach by sa mali rušiť koordinovane a cestovné obmedzenia a hraničné kontroly by sa mali odstrániť, keď sa epidemiologická situácia v pohraničných oblastiach vyrovná. Vonkajšie hranice EÚ by sa mali otvoriť až v druhej etape, pričom sa zohľadní šírenie vírusu mimo Únie. Komisia postupnosť krokov odporúča aj pri reštarte hospodárskej činnosti s upozornením, že treba zabrániť, aby sa do práce vrátila naraz celá populácia.

Rovnako by sa malo postupne povoliť aj zhromažďovanie ľudí s dôrazom na rôzne kategórie činností. Prioritou sú školy a univerzity, potom otváranie obchodov s odstupňovaním, od tých menších až po veľkoobchodné strediská, čo platí aj pre kaviarne a reštaurácie, a nakoniec rôzne spoločenské či športové podujatia hromadného charakteru.

Viac o téme: KoronavírusEurópska komisiaCharles Michel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu