Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vedci majú pre fajčiarov výbornú správu: Škody napáchané týmto zlozvykom nie sú nezvratné!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Pľúca fajčiarov nie sú poškodené naveky. Keď so zlozvykom prestanú, zdravé bunky môžu nahradiť tie náchylné na rakovinu. Vyplýva to zo štúdie vedcov z britského genetického inštitútu zverejnené v odbornom časopise Nature. Nové poznatky môžu podľa odborníkov dodať nádej fajčiarom, ktorí chcú so závislosťou seknúť.

"Ľudia, ktorí 30 či 40 rokov veľa fajčili, mi často hovoria, že už je príliš neskoro na to, aby prestali. Že už napáchali príliš mnoho škôd. Som nadšený z toho, že náš výskum ukazuje, že nikdy nie je neskoro prestať," vraví Peter Campbell z inštitútu Wellcome Sanger. Bunky, ktoré pokrývajú vnútro dýchacích ciest, po niekoľkých rokoch od poslednej cigarety podľa odborníka nevykazovali žiadne poškodenie.

Vedci vo svojej štúdii preskúmali vzorky pľúc šestnástich ľudí, vrátane fajčiarov a bývalých fajčiarov, z ktorých niektorí vyfajčili za život aj viac než 15 000 škatuliek cigariet, a dospelých nefajčiarov a detí. Hľadali u nich mutácie, ktoré môžu viesť k rakovine. U niektorých buniek sa môžu objaviť aj mutácie prirodzene spôsobené starnutím tela, ktoré sú neškodné. Zistili, že deväť z desiatich pľúcnych buniek u aktívnych fajčiarov má mutácie, vrátane tých spôsobujúcich rakovinu. U bývalých fajčiarov našli štyrikrát viac zdravých buniek, v niektorých prípadoch rovnaký počet ako u nefajčiarov. 

Vedci majú pre fajčiarov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: pixabay.com)

Ako ale upozorňuje Campbell, nejde o "zázračné vyliečenie". Bunky sa neopravili, ale boli úplne nahradené zdravými. Odkiaľ presne tieto pochádzajú, však vedci nezistili. Domnievajú sa ale, že si telo vytvára zásobu mimo dosahu škodlivého tabakového dymu. 

Vedci prehovorili: TOTO s vami spraví mesiac bez alkoholu! Jedna výhoda obzvlášť poteší

Štúdiu v posudku ocenil nezávislý vedec Gerd Pfeifer z amerického Van Andelovho výskumného inštitútu, jej nevýhodou je ale malá vzorka pacientov. Dôvodom je obťažnosť, s akou možno získať vzorku pľúc. Vedci tak mohli pracovať len s tými tkanivami, ktoré mohli získať od ľudí, ktorí museli podstúpiť biopsiu kvôli iným zdravotným vyšetreniam. 

Viac o téme: CigaretyFajčenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu