Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Vták dokáže parádne napodobniť jeden zvuk: Jedna z najskvelejších vecí, aké som videl!

Vrieskavec strakatý
Vrieskavec strakatý (Zdroj: Twitter/7NEWS Sydney)

SYDNEY - Spev vtáka vrieskavca strakatého, ktorý znie ako húkanie výstražných sirén hasičov a zdravotníckych záchranárov, natočil v Novom Južnom Walese na video bývalý vládny splnomocnenec pre ohrozené druhy Gregory Andrews. Juhovýchod Austrálie v posledných týždňoch sužujú rozsiahle požiare, ktoré si vyžiadali mnoho ľudských životov a ktoré napáchali veľké škody ako na majetku ľudí, tak na životnom prostredí.

"Toto je jedna z najskvelejších vecí, aké som kedy videl. Dnes som v Newcastle v Novom Južnom Walese objavil vrieskavca, ktorý sa naučil vydávať zvuky húkania sirén hasičov a sanitiek," napísal na Facebooku Andrews, ktorý mal v minulosti na austrálskom ministerstve životného prostredia na starosti ochranu pôvodných austrálskych živočíšnych a rastlinných druhov.

Americká televízia CNN na svojich internetových stránkach uvádza, že v Novom Južnom Walese sú vrieskavce, vtáky pripomínajúce vranu alebo straku, zákonom chránenie. Dokážu napodobniť spev 35 druhov vtákov, ale aj zvuky, ktoré vydávajú iné živočíchy, vrátane psa, koňa alebo človeka. Sú veľmi inteligentní a často nadväzujú blízky vzťah s ľuďmi, najmä s tými, ktorí ich kŕmia.

Austráliu postihlo sucho, ktoré je jedným z najhorších za posledné desaťročia. Pri vlne horúčav minulý mesiac padali teplotné rekordy, 18. decembra krajina zažila najteplejší deň za doby merania a priemerná teplota dosiahla 40,9 stupňa Celzia.

Viac o téme: VtákSpevSirényAustráliaVrieskavec strakatý
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu