Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Austráliu trápi ďalší problém, začal sa BOJ o vodu: Drastický krok, vraždenie neviniatok!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SYDNEY - Austrália už mesiac prežíva jedno z najhorších požiarov v jej histórii. Podľa odhadov odborníkov má táto požiarna katastrofa na svedomí životy stovky miliónov divokých zvierat. A týmto sa problémy Austrálie nekončia. Sucho a zúfalstvo obyvateľov prinútilo krajinu pristúpiť k drastickému kroku.

Fotografie spálených koál a tiel tisícov klokanov otriasli ľuďmi po celom svete. A tragédia, ktorá zasiahla Austráliu, stále nie je na konci. Austrálsky premiér Scott Morrison totiž očakáva, že požiare budú uhasené až v nasledujúcich mesiacoch a tak môžeme očakávať ďalšie zdrvujúce správy.

Ako minulý týždeň Morrison informoval, vláda v boji proti ohnivému peklu najnovšie pristúpi k mobilizácii 3000 záložníkov z radov austrálskej armády, pričom pôjde o prvú povinnú mobilizáciu vojenských záloh v dejinách Austrálie.

Austrália bojuje aj s druhým problémom

Austrália má okrem požiarnej katastrofy aj druhý problém, celý kontinent trpí mesiace extrémnym suchom. Nedostatok vody, najmä v južnej Austrálii, znamená, že ťavy sú problémovými zvieratami.  Smädné stáda podľa austrálskych médií robia "nájazdy" pri hľadaní vodných fariem, šliapu ploty a spôsobujú veľké škody. 

Ako informuje internetový denník Bild, krajina chce preto prijať na boj proti nemu drastické opatrenia. Ďalej uvádza, že podľa austrálskych médií majú profesionálni lovci začať loviť v južnej Austrálii divoké ťavy a zastreliť až 10-tisíc týchto zvierat z vrtuľníkov.

Austráliu trápi ďalší problém,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Tento krok je nevyhnutný, keďže ťavy, vytvárajúce "extrémne veľké stáda", neváhajú v dôsledku sucha vstupovať aj do dedín, aby tam hľadali akýkoľvek vodný zdroj, a pijú vodu priamo z nádrží či dokonca z vodovodných kohútikov či potrubí klimatizačných jednotiek. Okrem toho pri svojich presunoch ťavy poškodzujú infraštruktúru, vytvárajú nebezpečné riziko pre vodičov a likvidujú aj miestnu flóru.

Podľa úradov by likvidácia asi 10.000 jedincov mala začať okamžite a mala by trvať päť dní. Uskutoční sa v odľahlej oblasti Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara (APY )na severozápade štátu Južná Austrália, v ktorej žije asi 2300 aborigénov. Táto operácia je prvou svojho druhu v štáte Južná Austrália. Televízia ABC informovala, že zvieratá budú usmrtené mimo komunít a ich telá budú spálené.

Obyvatelia sú z toho zúfalí

Marita Baker z APY opisuje zúfalstvo obyvateľov smerom k „Austrálčanom“: „Sme chytení v extrémne horúcich a nepohodlných podmienkach. To nie je dobré, pretože prichádzajú ťavy, rúcajú ploty, blúdia okolo našich domov a snažia sa dostať k vode z potrubí klimatizácie. “

Hovorca ministerstva životného prostredia a vody v južnej Austrálii na margo tohto problému na news.com.au uviedol, že to „spôsobilo značné škody na infraštruktúre, ohrozených rodinách a komunitách, zvýšenom tlaku na pastvinách v celej oblasti APY a problémoch so životnými podmienkami zvierat, pretože niektoré ťavy zomierajú od smädu alebo sa pošliapajú, aby získali prístup k vode." Ako na ďalej uvádza, "v niektorých prípadoch mŕtve zvieratá otrávili dôležité zdroje vody a kultúrne pamiatky." 

V Austrálii je okolo 1,2 milióna tiav. Zvieratá boli dovezené z Indie a Afganistanu v 19. storočí na pomoc s dopravou a rozvojom. Pravidelná regulácia populácie („bludgeoning“) je nevyhnutná, inak by sa populácia zdvojnásobila každých osem až desať rokov.

Viac o téme: ŤavySuchoStrieľanieAustrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu