Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Vedcov šokoval objav na Sibíri: Zamrznuté a extrémne zachovalé šteňa staré tisíce rokov

(Zdroj: Twitter/Centre for Palaeogenetics)

SIBÍR - Vedci zostali šokovaní novým objavom mŕtveho šteňaťa z obdobia praveku, ktoré našli na ďalekom východe Ruska. Nevedia presne, či ide o psa alebo malé vĺča. Vďaka ďalším skúmaniam zistili, že mŕtvola sa na mieste nachádzala 18 000 rokov. Zviera údajne žilo v období doby ľadovej.

Ruskí vedci neďaleko Jakutska na Sibíri v permafroste objavili prastaré šteniatko. Táto oblasť je známa svojimi bohatými paleontologickými nálezmi. Mŕtvolu zvieraťa odoslali na Oxfordskú univerzitu, kde britskí experti zistili, v ktorom období žilo. Bolo to podľa všetkého v dobe ľadovej, čiže zhruba pred 18 000 rokmi. Napriek tomu sú ostatky v skutočne zachovalom stave. Zachovala sa srsť, zuby aj nos.

Ďalšie testy odhalili, že išlo o samca. Stále však nie je jasné, či ide o mláďa psa alebo vlka. David Stanton, jeden z pracovníkov Výskumného strediska pre paleogenetiku vo Švédsku, uviedol, že zvyčajne je relatívne jednoduché to rozlíšiť. V tomto prípade je to ale komplikovanejšie, pretože exemplár siaha do obdobia, v ktorom sa predpokladalo, že niektoré druhy vlkov boli domestikované a stávali sa z nich psy. "Zároveň bol koniec doby ľadovej obdobím dramatických zmien v biotopoch, čo viedlo ku konkurencií inváznych druhov a zeme klímy," spresnil Stanton.

Doposiaľ nie je jasné, kedy presne boli psy domestikované. Jedna štúdia z roku 2017 naznačila, že sa tak stalo pred 20 000 až 40 000 rokmi, čo viedlo k rozdeleniu populácie európskych vlkov. Jeden z najstarších exemplárov podobný psovi pochádza tiež z Ruska. Jeho starodávnu lebku spred 33 000 rokov vedci objavili v roku 2011. V tom čase však psy nemuseli byť priateľským plemenom.

Viac o téme: ŠteňaObjavSibír
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu