Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Udalosť, ktorá mohla zmeniť dejiny: Hitler len tesne unikol smrti! Chýbalo pár minút...

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: profimedia.sk)

MNÍCHOV - Pred 80 rokmi, 8. novembra 1939, sa v Mníchove odohrala udalosť, ktorá mohla zmeniť dejiny a možno aj ušetriť milióny životov. Nacistický vodca Adolf Hitler tu len tesne unikol smrti.

O 21:20, len niekoľko minút po tom, čo ukončil svoj prejav na každoročnej spomienkovej slávnosti so "starými bojovníkmi" NSDAP pri príležitosti neúspešného pokusu o puč v roku 1923 a opustil sálu mníchovskej pivárne Bürgerbräukeller, explodovala v stĺpe v tesnej blízkosti rečníckeho pultu časovaná bomba. Vybuchla síce na sekundu presne, avšak vzhľadom k tomu, že Hitler svoj prejav nečakane ukončil skôr ako v iných rokoch, nebol v okamihu explózie už trinásť minút v sále. 

Konšpiračné teórie o úteku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR AP)

Mohutný výbuch úplne zdemoloval interiér pivárne a zanechal po sebe osem mŕtvych a desiatky zranených. Bombu zostrojil a do ním vyhĺbenej dutiny stĺpu umiestnil tridsaťšesťročný stolár Georg Elser. Potom odišiel vlakom do Kostnice a ešte pred výbuchom prešiel hranice do Švajčiarska, kde ho však zadržali. Elser, u ktorého sa našlo niekoľko kompromitujúcich predmetov, sa neskôr k svojmu činu priznal. Bol prevezený do koncentračného tábora Sachsenhausen a neskôr do Dachau, kde mal prečkať vojnu, a potom mal byť postavený pred súd. Na jej sklonku, 9. apríla 1945, bol však na príkaz z najvyšších miest zastrelený.

Viac o téme: MníchovAdolf HitlerNSDAPGeorg Elser
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu