Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rozdelila ich bitka o Stalingrad: VIDEO Krásne stretnutie sestier po 78 rokoch! Neubránite sa slzám

Sestry, ktoré rozdelila bitka o Stalingrad, sa nevideli 78 rokov Zobraziť galériu (3)
Sestry, ktoré rozdelila bitka o Stalingrad, sa nevideli 78 rokov (Zdroj: Repro foto YouTube/ИНЦИДЕНТ)

MOSKVA - Druhá svetová vojna je dodnes najväčším a najrozsiahlejším ozbrojeným konfliktom v dejinách ľudstva, ktorý si vyžiadal 45-60 miliónov obetí. K tejto časti našej histórie vychádzajú rôzne príbehy, ktoré tieto "neľudské" roky so sebou priniesli. Jedným z nich je aj osud dvoch ruských sestier, ktoré bitka o Stalingrad od seba oddelila. Až doteraz.

Krásne, neuveriteľné a plné emócií. Aj tak možno opísať okamihy, ktoré prežívala Rosalina Kharitonova (94) so sestrou Juliou (92), keď sa po 78 rokoch stretli v ruskom meste Čeľabinsk. Počas druhej svetovej vojny ich totiž od seba oddelila bitka o Stalingrad. O ich stretnutí a zložitej ceste k nájdeniu toho druhého informoval ruský portál 74.ru.

Rosalina a Julia sa od seba oddelili v auguste 1942 v Stalingrade, keď mesto začali bombardovať nemecké vojská. Osud rozdelil dievčatá do rôznych častí Sovietskeho zväzu, pretože počas evakuácie bola Rosalina prevezená do Čeľabinska, Julia do Uzbekistanu. Rosalina mala vtedy 15 rokov, Julia iba 13.

Rozdelila ich bitka o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Repro foto YouTube/ИНЦИДЕНТ)

Celú tú dobu si pamätali jedna na druhú a nestratili nádej napriek tomu, že Julia Pavlovna a jej rodina dlho verili, že jej staršia sestra Rosa zomrela počas ostreľovania, pretože továreň na výrobu tankov, v ktorej pracovala, bombardovali a ostal po nej len "kráter v zemi". V skutočnosti sa však Rosalina nenachádzala v továrni, ktorá bola zasiahnutá útokom, ale na evakuačnom trajekte, ktorý prechádzal cez rieku Volhu. "Skoro sa utopila, ale nejaký vojak ju vytiahol," prezradil jej syn Jurij Ponomarev.

Emotívne stretnutie po 78 rokoch

Keď sa sestry po 78 rokoch znovu stretli v Čeľabinsku, ktoré natočila ruská televízia NTV, emócie nebolo možné zakryť a Rosalina sa rozplakala. Na otázku, či je rada, že vidí svoju sestru, Julia odpovedala: „A čo si myslíte? Pamätám si Rosu ako mladé dievča... a teraz uvidím iba starú dámu. Stále si pamätám náš dom, ako sme jazdili na saniach po svahu," spomínala Julia.

Rosalina Pavlovna, rovnako ako jej rodina, je z toho stále v šoku. "Babička tomu stále nedokáže uveriť. My sami sme tiež nemohli dlho uveriť," dodáva Jekaterina, vnučka Rosaliny. "Je to zázrak! Pretože babičky už majú viac ako 90 rokov. A po takomto čase sa nájsť!," dodáva vnučka s nadšením.

Ako sa po toľkých rokoch našli? 

Dôchodkyni pomohla nájsť sestru ruská polícia. Túto skutočnosť oznámila ruskej agentúre TASS oficiálna zástupkyňa ministerstva vnútra Irina Volková. „Obyvateľka mesta Penza sa spojil s pracovníkom ministerstva vnútra Ruska v agapovskom okrese Čeľabinsk, ktorému povedala, že jej matka, Julia Pavlovna Kharitonova, sa narodila v roku 1928 a hľadá svoju staršiu sestru Rosu. Žena požiadala políciu, aby im pomohla a vysvetlila, že sestry stratili kontakt v roku 1942 v Stalingrade počas evakuácie po bombardovaní,“ prezradila Volková.

Rozdelila ich bitka o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Repro foto YouTube/ИНЦИДЕНТ)

Volková tiež poznamenala, že takáto osoba nebola uvedená v dostupných databázach a vyšetrovatelia začali študovať všetky informácie, ktoré by mohli pomôcť pri hľadaní. Na webovej stránke jedného z televíznych programov našli podobnú históriu oddelenia, ale dátum narodenia a meno sa líšili od dátumu uvedeného v odvolaní.

„Pri ďalšej práci polícia zistila, že obyvateľka z Penzy skutočne poskytla nesprávne informácie zo slov svojej staršej matky, ktorá kvôli svojmu veku zabudla na celé meno svojej sestry Rosaliny a tiež mala chybu s rokom narodenia, namiesto roku 1926 uviedla 1927", uvádza pre TASS Volková s tým, že následne nadviazali kontakt s oboma ženami, po čom sa potvrdil predpoklad, že by mohli byť príbuznými. Sestry, ktoré boli odlúčené vojnou od mladosti po dobu 78 rokov a napriek tomu nestratili nádej na stretnutie, sa našli, uzavrela Volková.

Viac o téme: StretnutieSestryRuskoStalingrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu