Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Profesor a jeho študenti narazili uprostred kanadskej divočiny na úžasný objav

(Zdroj: Youtube/North Shore News)

VANCOUVER - V pamiatkovej rezervácii Lower Seymour vzdialenej len pár kilometrov od kanadského Vancouveru sa nachádza archeologické nálezisko niekdajšej japonskej dediny. V lokalite sa na začiatku 20. storočia ťažilo drevo, ale nálezy dokazujú, že po ukončení prác sa z oblasti nestiahli všetci drevorubači a zrejme tam hľadali útočisko pred rastúcim rasizmom.

V roku 2004 navštívil lesník na dôchodku profesora archeológie z Capilano University Boba Mucklea a upozornil ho na nález, ktorý mu v lesoch Britskej Kolumbie pripomínal zvyšky starého tábora. Odvtedy pravidelne do tejto oblasti vyráža Muckle spolu so svojimi študentmi, aby preskúmali pozoruhodné nálezisko v rezervácii Lower Seymour, ktorá sa nachádza približne 20 kilometrov severne od Vancouveru. 

Práve tu mal v roku 1918 japonský podnikateľ Eikichi Kagetsu práva na ťažbu dreva. Lokalitu tak osídlili drevorubači aj s rodinami. Ale nálezy objavené počas archeologického výskumu potvrdili, že po ukončení ťažby v roku 1924 niektorí z nich osadu neopustili a zotrvali v nej až do 40. rokov minulého storočia. Profesor si myslí, že 40 až 50 obyvateľov tábora sa rozhodlo zostať na mieste, aby tak boli chránení pred rastúcim rasizmom šíriacim sa v kanadskej spoločnosti. V roku 1942 začala totiž po vstupe krajiny do druhej svetovej vojny kanadská vláda odsúvať japonských prisťahovalcov do táborov. 

Parádny úspech slovenských egyptológov: Pozrite sa, čo objavili na archeologickej misii

Na rozlohe veľkej ako futbalové ihrisko objavili archeológovia zvyšky domov a chodník z cédrových dosiek, ktorý pravdepodobne viedol k svätyni. Muckle okrem toho našiel aj viac ako tisíc predmetov vrátane saké a piva, čajového servisu, hračiek, fľaštičiek z liekov, hodiniek, gombíkov, mincí, keramiky, kľúče od domu a dokonca i fotoaparát. "Obyvatelia sa museli sťahovať vo veľkom zhone, pretože tu zanechali veľa vzácnych predmetov," myslí si.

Japonci boli obeťami rasizmu a diskriminácie v Kanade už od prvej vlny prisťahovalectva v roku 1877. Všeobecne sa stretávali s nepriateľstvom v celej krajine, nemali volebné právo, nesmeli pracovať v štátnej sfére a nemohli vykonávať právnické povolania. Nenávisť voči nim sa znásobila po bombovom útoku na Pearl Harbor. Počas vojny bolo vysídlených viac ako 90 percent japonských Kanaďanov, a to napriek tomu, že mnohí z nich sa tam narodili. Podľa Muckleho je pravdepodobné, že sa dedinčania rozhodli zostať izolovaní v lese tak dlho, ako len mohli. "Napriek nepriaznivým okolnostiam si myslím, že tu títo ľudia viedli pokojný a šťastný život," dodal.

Viac o téme: KanadaJaponciArcheologické nálezisko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu