Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Parádny úspech slovenských egyptológov: Pozrite sa, čo objavili na archeologickej misii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: facebook/Ministry of Antiquities)

BRATISLAVA - Slovenskí egyptológovia objavili na archeologickej misii v meste Tell el-Retábí zvláštnu štruktúru. Predpokladajú, že ide o zvyšok prepravnej cesty, po ktorej egyptskí robotníci a vojaci roznášali stavebný materiál. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Monika Hucáková.

Štruktúra pozostáva z pásu hlinenej maltoviny širokého necelé dva metre a hrubého asi dvadsať centimetrov. "Tiahne sa pozdĺž vnútornej strany hradby, s odstupom tiež asi dva metre. Maltovina je vo vnútri vystužená vrstvou nepravidelných zelenkastých nepálených tehiel,“ opísal Jozef Hudec z Ústavu orientalistiky Slovenskej akadémie vied.

Odborníci predpokladajú, že cestu nevyužívali na ťahanie nákladu, ale tehly po nej nosili pešo robotníci a vojaci. Nenašli na nej totiž žiadne stopy po ťahaní nákladu ako pri predošlých objavoch. Prepravcovia mohli využívať závesnú tyč na šiju, ktorú v dobe Ramesseho III poznali už viac ako tisíc rokov.

Cestu objavili vedci z poľsko-slovenskej archeologickej misie pri výskume hradby pevnosti z doby faraóna Ramesseho III. Výskum na Tell el-Retábí pokračuje do 29. septembra 2019. Zúčastňujú sa na ňom odborníci z Ústavu orientalistiky SAV a Ústavu pre orientálnu a európsku archeológiu ÖAW.

Viac o téme: CestaArcheológoviaNález Egyptológovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu