Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

VIDEO Objav pod jedným z najväčších ľadovcov Antarktídy predstavuje hrozbu pre celý svet

(Zdroj: Twitter/antarctica.gov.au)

KINGSTON - Tím výskumníkov z Austrálskej antarktickej divízie (AAD) sa vo svojom poslednom výskume dopracoval k záveru, že pod jedným z najrýchlejšie tečúcich a najväčších ľadovcov Antarktídy sa nachádzajú obrovské subglaciálne jazerá. Ich objav radikálne mení doterajšie odhady vzostupu hladiny morí.

Ľadovec Totten je najväčší vo východnej Antarktíde, jeho rozloha dosahuje 30 km a hrubý je dva kilometre. Ak by sa roztopil všetok jeho ľad, hladina morí by narástla o sedem metrov. Fakt, že sa topí rýchlejšie ako ktorýkoľvek iný ľadovec vo svete, môže preto vyvolávať mnohé obavy, ktoré navyše znásobila aj správa AAD.

Výskum totiž potvrdil, že sa pod ním nachádzajú obrovské jazerá alebo dokonca subglaciálny oceán. Ak sa pod ľadovcami nachádza pevné podložie, pohybujú sa pomalšie. Množstvo vody a jej prúdenie priamo po ľadovou masou zrýchľuje jej pohyb a zároveň vplýva aj na výšku hladiny mora. 

Vedci vraj konečne vyriešili záhadu nezvyčajných ľadovcov na Antarktíde

"Táto štúdia nám po prvý raz potvrdila, že v subglaciálnych jazerách nachádzajúcich sa pod ľadovcom Totten sa nachádza obrovské množstvo vody. Nebezpečná je najmä v tom, že o nej vieme len veľmi málo. Výsledky výskumu nám môžu napovedať, ako sa zmení stav oceánov po roztopení ľadovca," povedal člen výskumného tímu, doktor Ben Galton-Fenzi.

Vedci vykonali seizmické skúšky vrtmi do ľadovej pokrývky a následne odpálili niekoľko náloží. Tie explodovali v hĺbke približne dva metre. Pomocou geofónov uložených pozdĺž povrchu ľadovca potom zachytávali odrazený zvuk. Zvukové vlny zneli odlišne v závislosti od toho, či sa odrážali od vrstvy ľadu, kameňa alebo vody.

Výskum tak v podstate potvrdil správu, ktorú ešte minulý rok vydal Medzivládny panel o zmene klímy (The Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC).  Uvádza sa v nej, že hladina morí by mala do konca storočia narásť o jeden meter. "Už teraz vieme, že pod ľadovcom Totten je teplá voda. Preto môžeme očakávať, že toto je jeden z regiónov, ktorý sa bude meniť ako prvý," dodal Fenzi.

Viac o téme: ĽadovecAntarktídaTopenie ľadovcovSubglaciálne jazero
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu