Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nacisti vraj chceli zničiť kresťanstvo: Toto im na ňom vadilo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SEATTLE - Dokumentárny film Amazonu odkrýva ďalšie detaily neúspešného snaženia nacistov pri hľadaní Svätého Grálu, po ktorom intenzívne pátrali v 30. rokoch minulého storočia. Autori dokumentu ponúkli dôkazy o tom, že kvôli honbe za vzácnou legendárnou relikviou zostavili zakladatelia Tretej ríše špeciálny tím, ktorý okrem artefaktu pátral aj po dôkazoch o mimoriadne vyspelej zaniknutej civilizácii.

Kalich, z ktorého pil Ježiš Kristus počas Poslednej večere, láka dlhé storočia pozornosť archeológov a dobrodruhov. Legenda o pohári, ktorý možno ani nikdy neexistoval, opantala aj nacistov. Práve ich posadnutosť a snaha objaviť vzácnu relikviu sa stala námetom filmu spoločnosti Amazon pod názvom "Nacistická honba za Svätým Grálom". 

Podľa autorov chceli zakladatelia Tretej ríše spojiť nájdenie artefaktu s legendou o Atlantíde a vytvoriť tak základ nového náboženstva, ktorým by nahradili kresťanstvo. Zdalo sa im totiž, že kresťanská viera je až príliš naviazaná na židovskú a je potrebné ju zmeniť alebo úplne suplovať.

Nacisti vraj chceli zničiť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Všetko sa vraj začalo rozhovorom jedného archeológa s Himmlerom v tridsiatych rokoch minulého storočia. Ten tvrdil, že vie, kde sa nachádza Atlantída. Podľa legendy v nej žila vyspelá civilizácia a jej časť stihla z tohto miesta uniknúť ešte predtým, ako miesto pohltilo more. Hitlerov spolupracovník uveril tomu, že preživší neskôr založili novú vyspelú civilizáciu. Toto všetko mu zapadalo do kontextu Tretej ríše, keďže nacisti sa považovali za nadradenú rasu. Bizarná teória archeológa tak opantala Himmlerovu hlavu, že všetkému uveril. 

Nacisti vraj chceli zničiť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

"Himmler mal široký záber záujmov, ktoré by dnes zapadali do tzv. New Age, alebo do ezoteriky a iných podivných oblastí," uviedol autor knihy "Himler´s Crusade" (Himmlerova krížová výprava) Christopher Hale, ktorý spolupracoval aj na filme. V roku 1935 nacistický politik založil organizáciu nazvanú Ahnenerbe, ktorej cieľom bolo objaviť nové dôkazy o dokonalosti a skutkoch nemeckých predkov, a to použitím presných vedeckých metód. V ďalšej etape tohto pochybného projektu zostavil tím archeológov, ktorí prehľadávali svet v honbe za dôkazmi o stratených Árijcoch z Atlantídy. Nikdy sa ale nenašli žiadne chrámy, písomnosti či pamiatky, ktoré by potvrdili, že táto civilizácia naozaj existovala.

Odborníci hovoria o historickom omyle: Nacisti možno objavili pravé rodisko Ježiša Krista!

Autori dokumentu uviedli, že mnohé expedičné záznamy obsahujú veľa detailov o Himmlerovej zvláštnej posadnutosti a nenávisti ku kresťanstvu. Podľa Halea ho považoval za židovské. Veril tomu, že urobilo z ľudí slabochov. To bol hlavný dôvod, prečo chcel dať do popredia nové náboženstvo, ktorého základom by bolo uctievanie Slnka a starých Bohov. "Chcel, aby sa SS stala akýmsi kultom alebo árijskou aristokraciou," dodal Hale. 

Viac o téme: HitlerNáboženstvoHimmler
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu